Directia Silvica Iasi a cerut echipe de jandarmi pentru a opri defrisarile ilegale

0
365

Directia Silvica Iasi a solicitat Jandarmeriei Romane sa puna la dispozitie echipe de jandarmi pentru a patrula in unele paduri din judet, in incercarea de a opri defrisarile ilegale care au luat un avant fara precedent in ultimul an, potrivit directorului Ionel Pintilie.
jandarmi pentru oprirea defrisarilor ilegale
Directorul DSV a declarat ca cele mai mari probleme sunt cu micii proprietari care detin suprafete pana in 30 hectare, acesta subliniind ca exista cazuri in care padurarii au fost agresati pentru ca au intervenit sa opreasca defrisarile.

„La Valea Seaca, de exemplu, sunt 300 hectare detinute de zeci de oameni. Daca noi marcam trei arbori pe o suprafata de 0,5 ha, ei taie 20. Au fost aplicate o suta de sanctiuni in aceasta zona, 40 contraventionale si 60 penale. Toate au fost contestate in instanta. Cand se ajunge in justitie, cel sanctionat scapa cu un avertisment si ii este anulata amenda. Foarte putine au fost solutionate favorabil. In conditiile acestea, el va continua sa taie”, a spus directorul DSV Iasi, Ionel Pintilie.

Acesta a precizat ca a cerut echipe mobile de jandarmi pentru paza padurilor, insa nu a primit inca un raspuns de la Jandarmeria romana, desi solicitarea a fost trimisa in urma cu trei saptamani.

„Avem un padurar care a depus o actiune in instanta pentru agresiune. A incercat sa intervina sa opreasca o defrisare, dar a fost agresat. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa cumpere lemne pentru foc, nu sa taie din paduri. Sunt unele zone unde nici nu sunt incheiate contracte de paza. Justitia trebuie sa intervina in forta”, a mai spus Pintilie.

Potrivit directorului DSV Iasi, in judetul moldav padurile mai ocupa doar 95.000 ha, adica 16% din suprafata totala, in conditiile in care media pe tara este de 26%, iar in Uniunea Europeana este de 32%.

Ionel Pintilie a mai precizat ca problemele asemanatoare cu cele din Valea Seaca, comuna situata in apropierea orasului Pascani, se mai intalnesc in localitatile Todiresti, Siretel si Butea.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.