Problema reprezentata de dorinta arzatoare a investitorilor societatii Romaltyn Mining de reluarea activitatilor de prelucrare a deseurilor miniere prin cianurare pe teritoriul municipiului Baia Mare a ajuns in atentia Guvernului Romaniei, dar si a Guvernului Republicii Ungare si a altor institutii de mediu, in urma unor memorii semnate de catre primarul Catalin Chereches, care trage un semnal de alarma in ceea ce priveste pericolul in fata caruia se afla comunitatea baimareana. Primarul a prezentat acest document in cadrul sedintei de astazi, 7 august, a Consiliului Local, iar, spre surprinderea sa, in plen, consilierul local Dorel Muresan, membru PPDD, a prezentat mesajul public de sustinere al formatiunii din care face parte in lupta pentru asigurarea premiselor unui oras curat si nepoluat, dar si pentru mentinerea unui climat sigur, care sa nu prejudicieze sanatatea baimarenilor.
Edilul baimarean a trimis un memoriu prin care semnaleaza existenta amplei dezbateri in randul autoritatilor locale, institutiilor de mediu si al societatii civile, pe tema proiectului exploatarii deseurilor miniere prin folosirea cianurii de catre SC Romaltyn Mining. Memoriul a fost transmis la Guvernul Romaniei – in atentia premierului Victor Ponta, respectiv Guvernului Republicii Ungare – primului ministru Viktor Orban. De asemenea, el a fost trimis Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – ministrului Rovana Plumb, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului – presedintelui Mihail Faca, Serviciului Roman de Informatii – directorului George Cristian Maior si Ministerului Dezvoltarii Rurale din Ungaria – ministrului Fazekas Sandor si ministrului secretar de stat pentru probleme de mediu Illes Zoltan.
Autoritatile maghiare au fost implicate in acest demers avand in vedere gravele prejudicii pe care accidentul ecologic din anul 2000, de la Iazul Bozanta, le-a provocat si pe teritoriul Ungariei, unde valul de cianura a facut prapad. Memoriul contine date cu privire la accidentul ecologic, cauzele si urmarile sale, dar si informatii despre actiunile intreprinse la nivelul administratiei publice locale in ultima perioada, cu privire la acest subiect.
„Este un memoriu in care am prezentat si din punct de vedere istoric ceea ce s-a intamplat – accidentul ecologic din anul 2000, cauzele acestui accident si urmarile sale, inclusiv implicatiile de mediu, dar si cele juridice, ce inseamna expunerea populatiei la o astfel de tehnologie. Am prezentat si actiunile intreprinse de autoritatea locala in ultima perioada, ceea ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat in aceasta cauza si alte asemenea informatii. Este un document pe care mi-l asum, dar vreau ca si alesii locali si opinia publica sa cunoasca acest demers, din dorinta de a asigura transparenta totala a actiunilor mele. Documentul a fost discutat si cu reprezentantii Ministerului Mediului, pentru a nu aduce niciun fel de prejudiciu Guvernului Romaniei in ceea ce priveste demersul pe care noi, ca si autoritate locala, il facem”, a precizat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
PPDD sustine autoritatea locala in demersul anticianura pe teritoriul municipiului Baia Mare
Prin vocea consilierului local Dorel Muresan, Partidul Poporului (PPDD) a transmis un mesaj public de sustinere a demersurilor intreprinse de autoritatea locala, prin primarul Catalin Chereches si Consiliul Local, impotriva reluarii unor activitati de prelucrare a deseurilor miniere sau de alt tip, care ar implica folosirea cianurilor.
„Stim cu totii ceea ce a insemnat acea perdea de noxe care ne facea dificila respiratia, cate afectiuni asupra sanatatii a generat si cu cate sacrificii a fost platita functionarea unor uzine care distrugeau totul in jurul lor. Am suferit cu totii din cauza renumelui pe care Baia Mare l-a avut pana acum cativa ani, mai ales dupa accidentul ecologic din 2000, cand o lume intreaga a stiut ca suntem unul dintre cele mai poluate orase din lume. A sosit momentul de a spune raspicat ca nu vom mai deschide niciodata usa pentru cianura sau pentru alte surse de poluare si sa nu dam posibilitatea nimanui sa afecteze sanatatea si viata cetatenilor din Baia Mare. Vom sustine Consiliul Local in toate demersurile menite sa asigure sanatatea si siguranta comunitatii baimarene, dar si in momentul in care se va adopta un proiect prin care sa fie interzisa cianura pe raza municipiului Baia Mare, pentru a nu expune din nou comunitatea noastra”, a declarat consilierul baimarean Dorel Muresan.
Autoritatea locala sustine dezvoltarea economica, insa nu cu riscul expunerii sanatatii si sigurantei comunitatii
Primarul Catalin Chereches si Consiliul Local si-au exprimat in repetate randuri pozitia ferma in ceea ce priveste aceasta problema, spunand ca nu vor permite pe raza orasului Baia Mare activitati care sa atenteze la sanatatea si siguranta comunitatii si a mediului inconjurator. Chiar daca unii inteleg gresit aceasta pozitie, primarul spune ca autoritatea locala sustine dezvoltarea economica, chiar si redeschiderea mineritului in Maramures, dar numai cu conditia ca aceste activitati industriale sa respecte normele de mediu si de siguranta, iar tehnologiile folosite sa nu pericliteze sanatatea si viata cetatenilor.
„Nu suntem impotriva activitatilor din minerit, ci dimpotriva, sustinem redeschiderea mineritului in Maramures sau orice alte activitati industriale, cu conditia insa ca acestea sa respecte normele de mediu si legislatia in vigoare si sa nu puna in pericol sanatatea si siguranta cetatenilor din Baia Mare si din judet”, a subliniat primarul municipiului Baia Mare.