Obligatia companiilor din industrie de a plati pentru a putea polua si mecanismele de solidaritate intre tarile sarace si cele bogate sunt principalele probleme pe care Europa trebuie sa le rezolve daca vrea sa isi poata lansa ambitiosul plan de combatere a incalzirii climatice.
Germania, Italia, Polonia si Marea Britanie sunt principalele tari care se opun masurilor in starea lor actuala.
Planul prevede vanzarea la licitatie incepand din 2013 a permiselor de poluare acordate in prezent gratuit furnizorilor de energie si sectoarelor importante din industrie.
Furnizorii de energie, pe care ii privesc 60% dintre viitoarele tranzactii, vor trebui sa plateasca pentru toate emisiile de dioxid de carbon incepand din 2013. O derogare este insa prevazuta pentru Polonia si alte tari din estul si centrul Europei foarte dependente de carbune pentru a-si produce electricitatea: gratuitate pentru 50% din emisii pana in 2016. Totusi, Polonia vrea mai multe cote gratuite si prelungirea termenului pana in 2019. La cererea Germaniei, aceasta derogare se aplica doar in cazul termocentralelor care functioneaza in prezent pe carbuni, pentru a evita deturnarea spre Polonia si celelalte tari estice a investitiilor prevazute in alte tari.
Insa punctul cel mai contestat este constituirea unui fond european de solidaritate pentru a ajuta tarile cele mai sarace sa finanteze modernizarea industriei lor din punct de vedere ecologic. Planul european cere tarilor bogate din UE sa cedeze acestui fond 10% din fondurile ce le revin din licitarea permiselor de poluare. Londra si Berlinul refuza categoric aceste contributii.
Sursa: Realitatea TV