Prioritatile Chinei pentru 2014: Securitatea alimentara, lupta impotriva poluarii rurale

Prioritatile Chinei pentru 2014: Securitatea alimentara, lupta impotriva poluarii rurale
Prioritatile Chinei pentru 2014: Securitatea alimentara, lupta impotriva poluarii rurale

Prioritatile de top ale Chinei in 2014 sunt imbunatatirea mediului in zonele rurale si mentinerea securitatii alimentare, reiese dintr-un document al autoritatilor de la Beijing publicat duminica de agentia oficiala de presa Xinhua. Potrivit Reuters, „documentul nr. 1” al autoritatilor chineze, publicat in fiecare ianuarie de Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez, stabileste prioritatile pentru anul in curs iar incepand din 2003 acestea au fost, in principal, legate de probleme rurale.

Documentul din acest an s-a concentrat, de asemenea, pe dezvoltarea „agriculturii moderne”, stabilind, totodata, imbunatatiri pentru modelul de guvernare din zona rurala. Cu toate acestea, sperantele ca Beijingul va relaxa politica de autosuficienta alimentara de 95% si ca va deschide granitele pentru mai multe importuri par sa fie spulberate.

In document se arata ca Beijingul va continua sa urmareasca „auto-suficienta cu privire la cerealele de baza”, marind, totodata, utilizarea pietelor externe si permitand o cantitate „adecvata” de importuri. Cu toate acestea, se subliniaza ca „nu va fi relaxata, in niciun moment, productia alimentara domestica”.

Autoritatile chineze sunt, de asemenea, preocupate cu eliminarea poluarii urbane, dupa un val de probleme grave cauzate de smog, insa au recunoscut ca in mediul rural exista grave probleme de mediu cauzate de contaminarea industriala a solului si a apei si de utilizarea in exces a pesticidelor si a ingrasamintelor.

Lupta pentru diminuarea poluarii rurale face parte din eforturile Chinei de a se asigura ca are suficiente terenuri agricole, apa si forta de munca rurala pentru a hrani o populatie urbana in crestere fara a fi nevoita sa apeleze la pietele internationale.

Xinhua scrie, citand informatii din document, ca Beijingul va incerca in 2014 sa rezolve constrangeri de mediu precum lipsa apei.

Autoritatile chineze vor actiona anul acesta pentru a consolida securitatea alimentara, pentru a crea mecanisme care sa asigure o dezvoltare rurala sustenabila si pentru a aprofunda reformele care permit transferul de terenuri.

China a anuntat la finalul anului trecut ca in jur de 3,33 milioane de hectare de teren agricol sunt, in acest stadiu, prea poluate pentru a putea fi cultivate.

Curatarea terenurilor contaminate va ajuta China sa se asigure ca cel putin 120 de milioane de hectare de teren sunt folosite pentru agricultura, o politica a statului chinez cunoscuta drept „linia rosie”.

Urbanizarea rapida a Chinei a redus forta de munca agricola suplimentara si a marit veniturile, insa guvernul de la Beijing este ingrijorat ca o forta de munca in mediul rural in scadere nu va fi capabila sa produca suficienta mancare pentru a satisface cererea in crestere.

Drept consecinta, a cautat modalitati de a impulsiona fermierii sa isi pastreze terenurile, acordand subventii si investind in infrastructura rurala.

Ministrul Agriculturii, Han Changfu, a declarat anul trecut pentru Xinhua ca autoritatile trebuie sa imbunatateasca conditiile din zonele rurale pentru a opri un exod al mucitorilor de la sat la oras.

„Fermierii chinezi vor sa se mute la oras, insa nu le este tuturor posibil sa faca asta, si este chiar si mai putin posibil pentru toti sa se mute in orase mari, de aceea trebuie sa planificam constructira urbana si cea rurala in functie de asta si sa construim case care sa le permita oamenilor care locuiesc in mediul rural sa traiasca o viata fericita”, a afirmat ministrul chinez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *