Proasta imagine a lupului va fi imbunatatita pe bani europeni

Proasta imagine a lupului va fi îmbun?t??it? pe bani europeni
Proasta imagine a lupului va fi imbunatatita pe bani europeni
Proasta imagine a lupului va fi imbunatatita pe bani europeni

Proiectul WOLFLIFE este finantat de Comisia Europeana, se intinde pe o perioada de patru ani si este implementat de un ONG local impreuna cu Agentiile de Protectia a Mediului din Vrancea, Harghita si Covasna

Ieri, la Focsani, a avut loc lansarea primul proiect de conservare din Romania dedicat exclusiv lupului care primeste finantare de la Comisia Europeana prin programul LifeA „Natura si biodiversitate”. Intitulat WOLFLIFE (n.r.- viata lupului), proiectul „are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in mediul natural a speciei lup, mentinerea unei populatii sanatoase si viabile de lupi in Muntii Carpati, dar si promovarea unei mai bune coexistente om-lup”, dupa cum au precizat oficialii APM Vrancea. „Intins pe o perioada de patru ani, proiectul va fi derulat de Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, in parteneriat cu ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), Agentiile pentru Protectia Mediului Harghita si Covasna. Zona vizata de proiect consta in partea centrala si de sud a Carpatilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reteaua Natura 2000, de pe arealul a sase judete: Vrancea, Covasna, Harghita, Bacau, Neamt si Mures. Proiectul vine ca raspuns amenintarile la adresa speciei si isi propune sa gaseasca cele mai bune practici pentru asigurarea unei convietuiri pasnice si a unui echilibru intre necesitatile de conservare a lupului si cele ce tin de dezvoltarea durabila a comunitatilor locale, dupa cum a precizat Silviu Chiriac, managerul de proiect.

Proiectul va gestiona si proasta imagine a lupului

WOLFLIFE- o sansa pentru lupii din Romania
Proiectul isi propune, conform initiatorilor, sa implementeze solutii pilot de gestionare a conflictelor om-lup prin transferul de bune practici catre publicurile tinta, precum fermierii si vanatorii. Datele obtinute vor constitui un punct de plecare pentru elaborarea unui plan de actiune la nivel national pentru protectia lupilor. Un alt obiectiv important al proiectului este prevenirea declinului populatiei de lup prin reducerea mortalitatii, limitarea competitiei cu alte specii, limitarea braconajului si asigurarea conectivitatii habitatelor. O alta amenintare la adresa speciei este reprezentata de imaginea negativa a lupului in randul comunitatilor. Intrucat un pilon important al proiectului este schimbarea perceptiei fata de lup, WOLFLIFE isi propune sa masoare printr-o cercetare sociologica atitudinile si perceptiile factorilor interesati fata de specie. Apoi, pe baza rezultatelor, vor fi concepute si implementate actiuni educationale menite sa contribuie la o mai buna intelegere a speciei. „Lupul este, in mod nedrept, posesorul unei imagini negative la baza careia stau legende, basme si povesti vanatoresti infricosatoare. Noi ne dorim sa schimbam aceasta imagine si prin intermediul acestui proiect sa demonstram ca lupul joaca un rol esential in mentinerea viabilitatii faunei salbatice si in perpetuarea unor ecosisteme naturale sanatoase, valoroase din punct de vedere social, economic, ecologic, stiintific si turistic”, a mai adaugat Silviu Chiriac. Muntii Carpati, ce se intind pe teritoriul a sapte tari (Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Serbia, Slovacia, Ucraina), detin a doua cea mai mare populatie de lupi din Europa, dupa Rusia. In Romania, datele oficiale indica o populatie cuprinsa intre 2.000-2.700 de exemplare de lup, specia putand fi intalnita de-a lungul intregului arc carpatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *