Prodi ignora interesele energetice europene

Italia pune umarul la proiectul rusesc South Stream, in detrimentul celui european, Nabucco .

Compania energetica italiana Eni a semnat la Kremlin un acord de asociere cu consortiul de stat rusesc, Gazprom, in vederea construirii gazoductului South Stream, ce urmeaza a deveni functional din 2013. Asocierea adanceste dependenta energetica a Europei de gazul rusesc, prin subminarea proiectului Nabucco, pe care Uniunea Europeana incearca sa il construiasca, in ciuda politicilor antieuropene ale Ungariei si Italiei.

Compania energetica ita-li-a-na Eni a decis infiintarea, alaturi de consortiul rusesc Gazprom, a unei companii ce se va ocupa cu constructia gazoductului South Stream, o conducta ce va lega Rusia de Europa, prin Marea Neagra, tranzitand, printre altele, si teritoriul Romaniei. Acordul a fost semnat la Kremlin de presedintele Gazprom, Alexei Miller, si de directorul executiv al Eni, Paolo Scaroni.

Actele au fost parafate in fata presei, iar pentru a da mai multa greutate momentului, la festivitate a participat si presedintele rus Vladimir Putin, alaturi de premierul italian Romano Prodi. Gazprom a anuntat ulterior ca societatea va fi infiintata pana la 15 ianua-rie 2008 si ca cele doua parti vor investi aproximativ 10 miliarde de euro in constructia a aproximativ 900 de kilometri.

Cei doi parteneri spera sa poata transporta anual aproximativ 30 de milioane de metri cubi de gaz. Gazprom si Eni deruleaza deja proiectul Blue Stream, ce transporta gaz din Rusia catre Turcia, prin Marea Neagra.

Batalia pe gazoducte

South Stream este cea de a doua conducta submarina de gaz natural pe care Rusia o construieste pentru a deservi consumatorii central si vest-europeni. In paralel se deruleaza proiectul Nord Stream, ce urmeaza sa tranziteze Ucraina, Belarus si Marea Baltica, avand ca tinta finala Germania. La aceste doua proiecte se adauga si Blue Stream, tot de sorginte ruseasca. Aceste planuri nu sunt insa pe placul Uniunii Europene. Bruxelles-ul sprijina proiectul Nabucco, care exclude Moscova, tocmai pentru a elimina dependenta energetica fata de gazul rusesc.

Nabucco prevede diversificarea furnizorilor de titei si gaze, prin realizarea unor culoare de tranzit din zona Marii Caspice catre Europa, care sa ocoleasca Rusia. Italia nu este prima tara care saboteaza UE. Guvernul socialist ungar a semnat in martie 2007 un acord de colaborare cu Moscova, in proiectul Blue Stream. „Noi nu avem nevoie de vise, ci de proiecte”, declara la acel moment premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

„Eu cred ca in Europa este loc atat pentru Nabucco, cat si pentru South Stream”, declara astazi directorul executiv al Eni. „Economiile noastre devin din ce in ce mai integrate”, jubileaza Vladimir Putin, care reuseste, prin aceste miscari, sa sporeasca depen-denta energetica a Europei de resursele ru-sesti.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *