Producatorii auto se vor putea alia pentru a putea respecta standardele de poluare

0
256

Producatorii de automobile vor putea forma aliante pentru a putea suporta noile limite privind emisiile de dioxid de carbon din Uniunea Europeana.

Comisia Europeana intentioneaza sa publice saptamana viitoare noua legislatie privind gazele cu efect de sera. Potrivit acesteia, pana in 2012 va fi impusa o limita a emisiilor de 120 grame/kilometru pentru autoturismele care vor fi comercializate in UE.

Producatorii de autoturisme vor trebui sa reduca emisiile de CO2 la 130 grame/kilometru prin tehnologia motorului si la 120 grame/kilometru prin adaosul de biocombustibili.

Propunerea a provocat tensiuni intre producatorii de masini mici, cu emisii reduse, si constructorii de modele mari si puternice.

„Pentru a da flexibilitate producatorilor, acestia pot forma aliante intr-un mod deschis, transparent si nediscriminatoriu pentru a atinge tintele impuse”, se arata in draftul documentului. In cadrul acestor aliante, media emisiilor de dioxid de carbon trebuie sa se incadreze in limita maxima impusa de regulamentele UE, se mai arata in documentul obtinut de Reuters.

Acesta nu da mai multe detalii in privinta felului in care vor fi stabilite limitele pentru aliante, insa acestea vor fi tratate „ca si cum ar fi o singura companie”. De asemenea, in document se mai spune ca tintele stabilite ar trebui sa incurajeze reducerea noxelor de catre toate companiile, insa cele mai mari reduceri ar trebui facute de modelele mari.

Producatorilor de automobile nu li se va impune sa reduca emisiile fiecarei masini noi la limita stabilita, insa valoarea medie a noxelor tuturor modelelor va trebui sa se incadreze in noile limite.

In draftul documentului nu se arata cat de drastic vor fi sanctionati constructorii daca nu vor respecta normele, totusi se spune ca amenda va fi majorata in timp.

Acest document este parte a strategiei Uniunii Europene privind reducerea poluarii.

Potrivit unui oficial UE, posibilitatea de a forma aliante a fost sustinuta de comisarul pentru industrie, germanul Guenter Verheugen. Germania este tara de origine a companiilor BMW, Mercedes si Porsche, ale caror masini sunt recunoscute pentru viteza si putere.

Conducatorii statelor din Europa de Vest cu mari companii auto, precum Franta, Germania si Italia, au cerut Comisiei Europene indulgenta in ceea ce priveste impunerea reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

Sursa: Hot News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.