Intreprinderile care produc sau importa substante chimice sunt obligate sa le inregistreze intr-o baza de date centrala, gestionata de Agentia Europeana pentru Produse Chimice. In caz contrar, acestea risca amenzi usturatoare.
Zeci de reprezentanti ai agentilor economici (producatori si importatori de substante chimice ca atare sau in produse) si autoritatile de mediu din Regiunea Oltenia au participat ieri la Caravana „O zi de REACH”. Evenimentul urmareste sa creasca nivelul de informare si constientizare a operatorilor economici din Romania, care produc sau importa substante chimice sub diverse forme. „Regulamentul REACH este un Regulament European, care se adopta integral si se refera la managementul substantelor chimice in industria care produce sau importa substante chimice din afara UE”, a declarat Calin Sabac, expert comunicare proiect „Asistenta tehnica pentru companiile romanesti in vederea indeplinirii cerintelor UE privind implementarea Regulamentului (CE) 1907/2006 REACH”, din care face parte caravana.
„Daca nu vor inregistra substantele, nu vor putea iesi cu ele pe piata”
Incepand din acest an, Regulamenul REACH impune fabricantilor si importatorilor de substante chimice sa identifice riscurile asociate substantelor, sa evalueze riscurile potentiale si masurile de luat pentru a inlatura orice dauna pentru sanatate si mediu. In plus, potrivit Regulamentului, nici o substanta si preparat chimic nu mai poate fi introdusa pe piata daca nu se cunosc toate datele despre ea. Neconformarile la acest regulament atrag dupa sine penalizari usturatoare. „Daca nu vor inregistra substantele la Agentia Europeana pentru Produse Chimice, companiile nu vor putea iesi cu ele pe piata. In plus, risca amenzi de pana la 50.000 de lei. In unele state membre, unele dintre neconformarile la REACH sunt considerate chiar fapte penale”, a declarat Calin Sabac. Acesta a explicat ca in anul 2008 s-a incheiat etapa de preinregistrare. Companiile care si-au inregistrat substantele pana la aceasta data (500 din Romania, dintre care 43 din Oltenia si 13 din Craiova) beneficiaza de termene de esalonare pentru inregistrare in functie de numarul de tone produs anual (2010, 2013, respectiv 2018). Pentru restul, oricine vrea sa ramana in piata sau sa vina cu o substanta noua trebuie sa o inregistreze direct si, evident, sa plateasca inregistrarea imediat. Singura problema o constituie costurile foarte mari (de ordinul sutelor de mii de euro).
Despre Regulamentul REACH
Parlamentul European si Consiliul Europei au adoptat in 2007 Regulamentul REACH pentru a inlocui circa 40 de legi in domeniul inregistrarii, evaluarii, autorizarii si restrictionarii substantelor chimice, care a devenit obligatoriu si pentru Romania o data cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Prin implementarea acestuia se urmareste elaborarea sistemului de evaluare a riscului reprezentat de chimicale, a sistemului de inregistrare si autorizare a substantelor si preparatelor chimice cu scopul de a asigura un grad ridicat de protectie a sanatatii umane si a mediului, dar si pentru mentinerea competitivitatii industriei chimice.
Sursa: Gazeta de Sud