Producatorii de energie verde scot termocentralele din piata

Producatorii de energie verde scot termocentralele din piata
Producatorii de energie verde scot termocentralele din piata

Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa scoata Complexul Energetic Oltenia de pe piata reglementata! Asta se va intampla daca statutul roman va accepta propunerea producatorilor de energie verde, care spun ca sunt dispusi sa livreze populatiei energie la preturi mai mici, daca si taierile din schema de sustinere, adica certificate verzi, vor fi mici.

In cazul in care propunerea va fi acceptata, primii care pica sunt producatorii de energie pe carbune. Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spune ca daca verzii intra in cosul reglementat, vor iesi alti producatori. Exclusi de la vanzarea pe reglementat sunt Complexul Energetic Hunedoara, in totalitate, si Complexul Energetic Oltenia, partial. CE Hunedoara vinde doar 2% din energia produsa pe piata reglementata, dar la un pret foarte mare, de 272 de lei/ MW. CE Oltenia are un pret de 190 de lei/ MWh si ocupa 16% din piata consumatorilor captivi.

In aceste conditii, potrivit directorului Dispeceratului Energetic National, Octavian Lohan, singura lor solutie pentru a evita falimentul este exportul de energie. Cea mai ieftina energie este cea hidro, 125 de lei/MWh., iar apoi cea de la Nuclearelectrica la un pret de 142 de lei/MWh.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,536FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente