Producatorii se lupta pentru termenul “ecologic”

Producatorii se lupta pentru termenul “ecologic”

*Ei mai cer sprijin pentru promovarea produselor ecologice romanesti pe piete externe

Reprezentantii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – “BIO ROMÂNIA” s-au intalnit cu secretarul de stat Daniel Botanoiu, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in vederea clarificarii aspectelor legate de functionarea sistemului de agricultura ecologica si accesul operatorilor la formele de sprijin specifice sectorului de agricultura ecologica.

Potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul MADR, la intalnire a fost prezent si un reprezentant al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, un reprezentant al Asociatiei Exportatorilor din Romania, precum si un reprezentant al Bursei Romane de Afaceri. In cadrul intalnirii au fost abordate aspecte privind promovarea produselor ecologice romanesti pe piete externe, sprijinul financiar destinat fermierilor ce activeaza in sectorul agriculturii ecologice. Totodata, a fost subliniata importanta constituirii formelor asociative in sectorul de agricultura ecologica, in special grupuri de producatori/cooperative in vederea facilitarii valorificarii productiei/produselor ecologice si necesitatea reglementarii legislative in ceea ce priveste folosirea frauduloasa a termenului de „ecologic”. De asemenea, a fost dezbatut si rolul agriculturii ecologice, in general, in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune, 2014-2020.

Domeniile Viticole din Sahateni, printre fondatorii BIO Romania

La randul sau, Daniel Botanoiu a precizat ca ar fi oportuna o implicare mai activa din partea sectorului privat fata de institutiile comunitare, precum si crearea unor dialoguri cu frecventa saptamanala intre autoritate si reprezentantii sectorului in vederea rezolvarii eficiente a problemelor. Astfel, s-a stabilit de comun acord, discutarea aspectelor cu interpretare tehnica in cadrul unor grupuri de lucru pentru agricultura ecologica, urmand a fi organizata, in urmatoarea perioada, o prima intalnire.
Din judetul nostru, printre membrii fondatori ai Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – “BIO ROMÂNIA” se numara Domeniile Viticole Franco-Romane din Sahateni, ai caror membri sunt reprezentantii sectorului de vinificatie din asociatie, unitatea buzoiana devenind in ultima perioada principalul furnizor de vinuri bio Premium pentru hoteluri, restaurante si firme de catering (HORECA) din toata tara, gama de vinuri ecologice produse la Sahateni corespunzand celor mai rafinate gusturi in materie de vinuri atat ale romanilor, cat si ale turistilor straini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *