Intr-o epoca in care toata lumea stie ca este la moda sa fii eco sau sa mananci bio, ne intrebam daca produsele traditionale mai pot fi consumate fara sa facem din asta un secret. Produsele organice au de obicei un pret aproximativ de trei ori mai mare decat cele normale. Cu toate acestei un segment destul de mare de consumatori le prefera deoarece le considera mai sanatoase si mai sigure. Dar oare produsele traditionale nu sunt suficient de sanatoase pentru a fi consumate?
Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Standford, California, considera ca aceste produse nu sunt nici mai nutritive, nici nu vor imbunatati sanatatea consumatorului fata de legumele si fructele crescute cu pesticide chimicale.
Autorul studiului, doctorul Bravata, a explicat concluziile cercetarii:
“Nu exista o diferenta prea mare intre mancarea organica si cea traditionala daca trebuie sa iei o decizie privind sanatatea ta „
Cercetarea a survenit ca urmare a unei analize privind toate studiile efectuate de pana acum in acest sens. Analiza nu a relevat o diferenta notabila intre cele doua tipuri de alimente. De asemenea, nu s-au observat discrepante cu privire la nivelul proteic sau cel al grasimilor.
Unul dintre cercetatorii de la Stanford, Crystal Smyth-Spangler, s-a declarat surprinsa de rezultatele acestui experiment.
“Sunt oameni care cred ca mancarea organica este intotdeauna mai sanatoasa si mai nutritiva. Am fost putin surprinsi ca nu am descoperit asta“, a spus cercetatorul.
Concluzia finala a studiului a fost ca produsele organice contin doar cu 30 la suta mai putine pesticide fata de cele normale. In aceste conditii, nici diferenta de pret nu este justificata, dar nici renumele acestor produse ce au invadat piata, presupunandu-se ca ar fi cu mult mai sanatoase fata de cele traditionale.