Profituri uriase din afaceri cu lemn

Profituri uriase din afaceri cu lemn
Profituri uriase din afaceri cu lemn
Profituri uriase din afaceri cu lemn

Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, Valerian Solovastru, impreuna cu directorul Directiei Economice, Gabriela Gatu, au efectuat o vizita de lucru in judetul Neamt. Conducerea RNP a prezentat cateva date privind situatia economica a regiei si problemele cu care se confrunta Romsilva, in principal pe partea de procese privind retrocedarile de paduri. Potrivit directorului Regiei Nationale a Padurilor, piata lemnului s-a relansat fata de anul trecut. „Din punct de vedere financiar, Regia Nationala sta foarte bine. Avem cresteri la valorificarea de material lemnos, la rasinoase exista o crestere de peste 40%, iar la foioase cu 20-30%, lemnul se vinde foarte bine. Este pentru prima data, dupa 3-4 ani, in care reusim la sase luni sa recoltam intreaga cota de masa lemnoasa, la cifra de afaceri inregistrandu-se o depasire de 10 -15%, si profitul este mai mare cu 10%. Sigur ca a crescut si nivelul cheltuielilor, ne afecteaza cresterea TVA-ului, a unor fonduri extrabugetare sigur, necesare Regiei Nationale a Padurilor”, a spus Valerian Solovastru directorul general Romsilva.

Investitii de 5,6 milioane euro
O prioritate pentru Regie in viitorul apropiat, o constituie realizarea unor investitii mai mari in infrastructura de drumuri forestiere. Romania are 6-7 metri liniari de drumuri forestiere/ ha de padure, mult sub nivelul Uniunii Europene. Spre exemplu, Austria, Elvetia, Germania au intre 40 de m si 80 de m/ha de fond forestier.
RNP Romsilva administreaza 23 din cele 28 de parcuri nationale si naturale, pentru care aloca bani din fonduri proprii. Romsilva are in derulare proiecte din fonduri europene, POS Mediu, la nivelul de 5,6 milioane de euro, in special in definitivarea planurilor de management si atragere/accesare de noi fonduri financiare necesare acestei activitati. „In judetul Neamt avem si hergheliile, si depozitul de armasari, dar mai avem 14 herghelii in tara, pentru care cheltuim bani. Din pacate, nu exista o strategie nationala pentru a vedea daca mai avem sau nu nevoie de acesti cai de rasa. Sigur ca noi asiguram conditii si pastram fondul genetic. Efectivele cresc, insa nu reusim sa vindem, a scazut interesul pentru achizitii de cabaline”, a precizat directorul Valerian Solovastru. Acesta a adaugat ca Directia Silvica Neamt se afla pe locul doi ca aport financiar, fiind o veriga de baza a RNP. De la directiile silvice cu profit, pleaca bani spre cele 11 directii din sudul tarii, care inregistreaza pierderi. In prezent, RNP- Romsilva are in administrare 3,456 milioane de ha de padure aflate in proprietatea statului si inca 1,1 miloane de ha private, ale comunitatilor locale, fie detinute de alte persoane juridice din mediul privat cu care regia se afla in relatii contractuale. In judetul Neamt, Directia Silvica administreaza o suprafata de 170.000 ha, fond forestier de stat, diferenta pana la 215.000 ha, din domeniul privat. „De la inceputul anului si pana in prezent, am disponibilizat in jur de 100 de persoane, deoarece o mare parte din suprafata domeniului Sturdza a fost vanduta, iar noii proprietari si-au infiintat doua ocoale silvice. Speram ca pana la sfarsitul anului, sa mentinem rezultatele obtinute anul trecut, ma refer la cifra de afaceri, chiar daca administram o suprafata mai mica de padure”, a spus Simion Maftei, directorul Directiei Silvice Neamt.
Regia Nationala a Padurilor inregistreaza inca profit, chiar daca exista numeroase solicitari de retrocedari. Acolo unde exista hotarari ale instantelor acestea sunt puse in aplicare, insa din punct de vedere tehnic, unele nu mai pot fi puse in aplicare, pentru ca sunt foarte multe suprafete si ar fi nevoie de niste modificari legislative in acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *