Proiect de exploatare a energiei solare in valoare de 564 de milioane de dolari

Fundatia europeana Desertec, aflata sub auspiciile Clubului de la Roma, a conceput cel mai ambitios proiect mondial de exploatare a energiei solare cu centrul in Africa de nord si desertul Sahara, valoarea investitiilor cifrandu-se la 564 de milioane de dolari, relateaza postul de televiziune al-Arabiya din emiratul arab Abu Dhabi, citat de Agerpres.energia solara

Proiectul vizeaza crearea de campuri de oglinzi pentru captarea energiei solare si producerea de aburi necesari functionarii turbinelor termocentralelor. Obiectivul final al fundatiei Desertec este producerea unei retele de electricitate ecologica care va lega Europa, Orientul Mijlociu si Africa de nord.

Reteaua de electricitate ecologica va contribui de asemenea la lupta impotriva schimbarilor climaterice,la cresterea economica din Europa si Africa de nord si la limitarea efectelor emisiunilor de CO2.

Pe langa investitia initiala anuntata, Desertec va trebui sa investeasca inca 1 miliard de dolari pentru construirea a cel putin 20 de cabluri in vederea transmiterii electricitatii in Europa sub apele Mediteranei.

“In cursul a 6 ore, desertul primeste de la soare o cantitate de energie mai mare decat consumul intregii lumi in decurs de un an. Alte avantaje ale Saharei sunt apropierea de Europa, lipsa populatiei si intensitatea luminii solare”, a declarat Gerhard Knies, unul dintre fondatorii companiei Desertec.

Un sprijinitor entuziast al proiectului conceput de Desertec este Marocul care este nevoit sa importe 96 la suta din necesarul sau de energie. Amplasarea proiectului in Sahara marocana ar putea solutiona in intregime problemele energetice marocane si produce un excedent de electricitate in vederea transportarii sale in Europa.

Sursa: TVR

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente