Proiecte cu credite CO2

0
288

Lord Stern, autorul prestigiosului raport care ii poarta numele si care arata ca daca actionam acum impotriva incalzirii globale ne va costa mai putin decit daca incercam sa ne adaptam la efectele schimbarilor clima-tice, revine in actualitate cu un nou proiect „verde”.

De data aceasta, lordul Stern anunta lansarea unui sistem mondial al creditelor de carbon. Proiectul deja a fost primit foarte bine, fiind conside-rat ca foarte usor de implementat. Sistemul a fost gindit in asa fel incit sa le spuna investitorilor sa stie care dintre proiectele in care doresc sa bage bani sint poluante si care nu. In cazul proiectelor poluante, dezvoltatorii pot cumpara credite de carbon care sa „neutralizeze” proiectul, astfel incit tara in care acesta este implementat sa se situeze sub pragurile Protocolului de la Kyoto. Ideea a venit dupa ce s-a constatat ca foarte multe proiecte si investitii noi sint extrem de poluante si, desi pe hirtie aratau foarte bine, cind au fost puse in practica s-a demonstrat ca ele polueaza foarte mult. Pentru a va face o idee, trebuie spus ca doua treimi din cele aproximativ 3.000 de proiecte dezvoltate in 2007 sub egida Organizatiei Natiunilor Unite s-au dovedit a fi mult mai poluante decit se estima. Stern, devenit celebru in 2006 in urma raportului sau, lucreaza acum la firma de cercetare financiara IDEAglobal, a carei subsidiara IDEAcarbon va oferi acest serviciu de cre-dite de carbon.

MILIARDE DE LIRE. Po-tri-vit Bancii Mondiale, numai anul trecut s-au cheltuit doar in Marea Bri-tanie 6,6 miliarde de lire sterline pentru a se cumpara aer curat, astfel incit Regatul Unit sa nu de-pa-seasca pragurile Protocolului de la Kyoto. Potrivit aceleiasi surse, anul acesta, suma se va ridica la 13 mi-liarde de lire sterline.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.