Proiecteaza Padurea Craiului ca destinatie de ecoturism

Proiecteaz? P?durea Craiului ca destina?ie de ecoturism
Proiecteaza Padurea Craiului ca destinatie de ecoturism
Proiecteaza Padurea Craiului ca destinatie de ecoturism

CAPDD Bihor are finantare si know-how pentru a omologa zona Padurea Craiului ca destinatie de ecoturism.

 

Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor, in parteneriat cu Primaria comunei Rosia si Ethical Travel Portal (Norvegia), deruleaza, pana pe 14 ianuarie 2016, proiectul „Padurea Craiului, destinatie de ecoturism” cu un buget de aproape 140.000 de euro asigurat din Fondul ONG al guvernelor din Liechtenstein, Norvegia si Islanda.

Ambitiosul proiect sprijinit si de Fundatia pentru Parteneriat si de Fundatiapentru Dezvoltarea Societatii Civile, vizeaza transformarea zonei sitului Natura 2000 Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului intr-o autentica destinatie ecoturistica, reprezentativa la nivel national si european.
In prima faza se va dezvolta un document strategic, care sa ofere viziune clara asupra stadiului in care se gaseste ecoturismul in zona muntilor Padurea Craiului si care sunt pasii de urmat pentru dezvoltarea sa.

Un alt studiu stiintific, ce va fi realizat prin proiectului, va oferi o viziune clara asupra patrimoniului natural si cultural al zonei, cu un pachet unitar de prezentare, prin grafica si text, a regiunii.

Site trilingv

Site-ul www.padureacraiului.ro va cuprinde, in limbile romana, maghiara si engleza, date utile pentru turisti privind zona Padurii Craiului. Iar treilea document ce va fi realizat de CAPDD Bihor va reflecta imaginea de ansamblu a regiunii. Deja traditionalul festival „Zilele Padurii Craiului” va propune o serie de standarde pentru viitor adresandu-se la circa 5.000 de participanti, localnici si vizitatori.

Trasee GPS de ciclo-turism

Se vor dezvolta 5 trasee de cicloturism si mountain-bike, care sa lege obiectivele turistice si structurile de cazare. Fiecare traseu va avea o fisa de prezentare cu poze, descrieri, harti si date GPS.

Pentru iubitorii sporturilor in natura se vor infiinta si doua centre de inchiriat biciclete care vor functiona ca si centre de asistenta tehnica dar si dispecerat.
Pentru turistii care vor vizita ecodestinatia din muntii Padurea Craiului, se vor realiza 2.000 de harti de calitate.

CAPDD Bihor va promova destinatia ecoturistica Padurea Craiului si la targuri de turism regionale si nationale, urmarind ca minim 20.000 de potentiali vizitatori si 200 de operatori din domeniul turismului sa fie informati privind aceasta pitoreasca zona din Bihor. Urmarind cresterea ofertei locale de servicii turistice si a calitatii lor, CAPDD Bihor se va implica in certificarea acestora, conform standardelor Eco-Romania (http://www.eco-romania.ro/certification-system/how-it-works).

Cu sprijinul Primariei se vor finaliza lucrarile de amenajare si utilare a centrului de vizitare deja existent in comuna Rosia. Aici vor functiona, pe tot timpul anului, un magazin de suveniruri, un punct de informare turistica si unul de prezentare a zonei.

Pentru cresterea gradului de atractivitate a Pesterii cu cristale din mina Farcu, se va continua dezvoltarea muzeului minier. CAPDD Bihor va urmari realizarea unui parteneriat cu autoritati locale, institutii si companii interesate in managementul acestei destinatii de ecoturism.  Parte a planului de management este si identificarea unui grup de voluntari (companii de turism, afaceri din domeniul serviciilor de cazare sau alimentatie publica, firme din regiune, etc.) care sa sponsorizeze activitatile de conservare a naturii din aria protejata.

„Credem ca realizarea acestor obiective va inscrie Padurea Craiului in clubul select si inca foarte restrans al destinatiilor ecoturistice din Romania”, conchid reprezentantii CAPDD Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *