Proiectul de inchidere a rampei de gunoi de la Pata Rat trebuie refacut

Proiectul de inchidere a rampei de gunoi de la Pata Rat trebuie refacut
Proiectul de inchidere a rampei de gunoi de la Pata Rat trebuie refacut

Consiliul Judetean Cluj va aloca peste 340.000 de euro pentru un nou proiect legat de inchiderea depozitului de la Pata Rat si a altor cinci rampe de gunoi din judetul Cluj, dupa ce proiectul initial, platit de Ministerul Mediului, a fost proiectat gresit. Proiectul de hotarare va fi supus votului consilierilor judeteni in sedinta de vineri.Centrul de deseuri de la Pata Rat
Consiliul Judetean Cluj va aloca suma de 1.542.404,81 lei (fara TVA) din bugetul judetului Cluj pentru un nou proiect tehnic referitor la inchiderea rampei de gunoi de la Pata Rat.

Proiectul pentru inchiderea rampei de gunoi de la Pata Rat si a celorlalte depozite de la Dej, Gherla, Huedin, Turda, Campia Turzii este necesar pentru realizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj”.

“Proiectul initial de inchidere a rampei de gunoi de la Pata Rat a fost proiectat gresit. Consiliul Judetean Cluj il face din nou pe banii clujenilor. A existat o firma din Bucuresti care a facut acest proiect, firma a fost platita din banii Ministerului Mediului, deci tot din banii contribuabililor, si acum trebuie refacut. Sunt bani pierduti. Acest proiect este necesar pentru Centrul de Deseuri”, spun reprezentantii CJ Cluj.

Inchiderea si ecologizarea celor sase depozite urbane neconforme este unul din indicatorii proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj”.

Problemele identificate se refera la faptul ca proiectele tehnice de executie au fost realizate pe baza unor masuratori din anul 2009 care la aceasta data nu mai corespund situatiei existenta din teren, in privinta suprafetelor necesare, cantitatea de deseuri depozitata pe platforma temporara de la Pata Rat situata in cadrul locatiei depozitului neconform care trebuie inchis, difera fata de situatia din proiectul existent, cantitatile de deseuri depozitate pe celelalte depozite neconforme s-au modificat, de asemenea, deoarece termenul de sistare a depozitarii a fost iulie 2012, ulterior datei elaborarii proiectului tehnic si efectuarii masuratorilor topografice.

Potrivit referatului de aprobare, alte probleme se refera la neconcordantele privind suprafata de teren primita in administrare de judetul Cluj si suprafata imprejmuita initial proiectata, la depozitul de la Pata Rat, autorizatiile de constructie aferente inchiderilor de depozite urbane neconforme din judetul Cluj expira toate in luna aprilie 2014, imposibilitatea de a mai putea utiliza documentatiile de atribuire si proiectele tehnice existente, datorita cantitatilor suplimentare de deseuri depuse ulterior finalizarii procesului de proiectare aferent acestor investitii sau la necesitatea refacerii studiilor de teren ca baza pentru realizarea noilor proiecte tehnice si documentatii de atribuire, bazate pe cantitatile si volumele de deseuri existente in prezent in cele sase locatii.

Valorile aferente celor doua contracte de lucrari sunt urmatoarele: “Inchiderea si ecologizarea depozitului de deseuri urban neconform Pata Rat” – 30.515.220 lei (fara TVA) si „Inchiderea si ecologizarea a cinci depozite de deseuri urbane neconforme din judetul Cluj respectiv Dej, Gherla, Huedin, Turda, Campia Turzii” – 20.898.273,76 lei (fara TVA), rezultand o valoare totala de 51.413.493,76 lei (fara TVA).

Ministerul Mediului a atras atentia Consiliului Judetean Cluj ca din cauza intarzierilor inregistrate in derularea proiectului, acesta se afla in zona de risc si ca orice intarziere poate conduce la depasirea perioadei de eligibilitate, respectiv decembrie 2015, cheltuielile efectuate dupa aceasta perioada fiind suportate in totalitate de catre beneficiar.

“Pentru respectarea precizarilor Ministerului Mediului se considera necesar si oportun aprobarea decontarii contravalorii cheltuielilor aferente proiectarii inchiderii celor sase depozite de deseuri urbane din judetul Cluj, din categoria cheltuielilor neeligibile. Valoarea maxima aferenta cheltuielilor de proiectare pentru obiectivele mai sus mentionate este de 1.542.404,81 lei (fara TVA)”, se arata in proiectul de hotarare.

Pentru recuperarea contravalorii cheltuielilor de proiectare a Consiliul Judetean Cluj, institutia va face demersurile necesare de la toate celelalte unitati administrativ-teritoriale din judetul Cluj, proportional cu contributia fiecaruia la co-finantarea proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *