APM a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

APM a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

Agentia de Protectie a Mediului a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej. “Facem un pas absolut necesar pentru repararea unei ilegalitati si pentru sanctionarea unui gest incorect si iresponsabil”, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ministrul a mai precizat ca a sesizat Comisia de disciplina a Ministerului Mediului, pentru a cerceta persoanele responsabile de semnarea acestui acord, pe care l-a numit “total ilegal”.

Proiectul minier propus la Certej (judetul Hunedoara) de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara. Potrivit unor informatii prezentate de organizatiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

Directorul Agentiei Regionale de Mediu Timisoara, Gabriela Lambrino, a declarat ca agentia a urmat toti pasii inaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislatia nu prevede informarea autoritatii de mediu in astfel de cazuri. Mai mult, Gabriela Lambrino a spus ca nu sunt motive pentru a fi demisa si ca nu intentioneaza nici sa demisioneze din functie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente