Ieri, la Brasov a fost inaugurat Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTER), cu atributii in sprijinirea producatorilor pentru promovarea si protejarea alimentelor traditionale si ecologice.
expozitie de produse traditionale si ecologice
Potrivit regulamentului de functionare a Oficiului, institutia va elabora o strategie nationala de promovare a produselor traditionale si ecologice romanesti si va organiza expozitii cu degustari de astfel de produse.

La gramada

Aducerea celor doua categorii de produse sub aceeasi umbrela si “amestecarea” lor sint insa periculoase si pot amplifica si mai mult confuzia pe care consumatorii autohtoni o fac intre cele doua categorii de produse.

Conform criteriilor stabilite de legislatie, produsul traditional este acela obtinut din materii prime traditionale, prezinta o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare ce reflecta un procedeu tehnologic traditional. Spre deosebire de produsele ecologice, cele traditionale nu au restrictii in ceea ce priveste folosirea ca materie prima a carnii de la animale tratate cu antibiotice si hranite cu furaje concentrate, a fructelor, legumelor, cerealelor stropite cu pesticide si “ingrasate” chimic sau a diversilor conservanti si coloranti. Produsele traditionale pot deveni ecologice doar daca la producerea lor se foloseste materie prima certificata ecologic, dar si produsul finit este certificat ecologic – in urma unor verificari periodice, amanuntite si cu plata unei taxe – de unul din cele 17 organisme de inspectie si certificare aprobate de Ministerul Agriculturii.

Desi isi anuntasera initial prezenta la inaugurarea institutiei, atit premierul Tariceanu, cit si ministrul Agriculturii – sub tutela caruia functioneaza Oficiul -, au lipsit. Ei au anuntat, prin vocea secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, ca nu pot participa din motive obiective. Drept pentru care “oficiile” au fost facute de Albu.

Referitor la situatia contradictorie in care se gaseste ONPTER, de a reuni doua grupe de produse complet diferite, Gheorghe Albu a avut o explicatie vaga: “Un produs traditional, daca nu este si ecologic, nu este cautat de consumatori. Astfel de institutii exista in toate tarile UE, cu aceleasi atributii”.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here