Proprietarii de paduri: Nu vrem un Cod Silvic ca o varga. Vrem unul usor, ca o pana

Proprietarii de paduri: Nu vrem un Cod Silvic ca o varga. Vrem unul usor, ca o pana
Proprietarii de paduri: Nu vrem un Cod Silvic ca o varga. Vrem unul usor, ca o pana

Proprietarii de paduri, in numele carora a vorbit Catalin Tobescu, au anuntat, sambata, in cadrul unei dezbateri pe marginea Codului Silvic ca fostul ministru al Padurilor, Lucia Varga, a promovat un act normativ impotriva proprietarilor de padure, a administratorilor si a forestierilor, asa incat ei cer renuntarea la proiectul aflat in dezbaterea Parlamentului.

Catalin Tobescu, vicepresedinte al Asociatiei proprietarilor de padure, a spus, in cadrul dezbaterii pe marginea Codului Silvic de la Hotel Metropolis, ca fostul ministru al Padurilor, Lucia Varga, a avut interesul de a promova un cod silvic care sa favorizeze concerne internationale, unul “impotriva proprietarilor de paduri, a administratorilor, a celor care prelucreaza lemnul”. El a spus ca toti acestia nu doresc un cod silvic “ca o varga”, ci unul mai usor, “ca o pana”, el facand aluzie la numele noului ministru al Padurilor, Doina Pana.

„Venim dupa un an si jumatate in care am avut-o ministru pe doamna Varga, care a fost o adevarata varga pentru sectorul forestier. Intr-un an si jumatate, doamna Varga nu a reusit sa scoata un ordin de ministru, a facut numai conferinte de presa. Astazi suntem in situatia de a ne lupta cu un Cod Silvic. (…) Acest Cod Silvic al doamnei Lucia Varga a fost promovat impotriva pozitiilor publice ale proprietarilor de paduri, ale administratorilor, ale Romsilva, ale industriei. Nu intelegem pentru cine a fost promovat acest Cod Silvic. Avem ceva idei si stim cine ar fi beneficiarii principali, accesul la resursa a marilor procesatori prin acea prevedere absurda: lemnul se vine exclusiv in forma fasonata, regulament national de vanzare a masei lemnoase astfel incat marii procesatori sa aiba acces la aceasta resursa. Avem deja o firma care are o pozitie dominanta pe piata si care ar putea sa devina, in curand, singurul cumparator pentru lemnul de ralsinoase din Romania. Ne luptam asadar cu o fantoma de Cod Silvic, iar al doilea lucru reusit de doamna Varga este ca silvicultura sa nu aiba niciun fel de finantare in Programul de Dezvoltare Rurala”, a spus Tobescu.

El a adaugat ca acest lucru reprezinta un “dezastru”. “Proprietarii de paduri sunt in situatia de a-si vinde proprietatile la preturi derizorii sau de a taia ilegal masa lemnoasa pentru ca veniturile lui sunt intre 8-10 euro/ hectar la Romsilva si 30-40 de euro/ha in administratia privata. Atfel, un proprietar de padure are un capital de 8.000-10.000 de euro. Daca din acesti bani ai numai cheltuieli, taxe la stat, sa aperi padurea, nu poti decat sa vinzi padurea. O vand oamenii de buna credinta si o cumpara samsarii. (…) Nu ne dorim acest Cod Silvic ca o varga, ci mai usurel, ca o pana. Ne dorim un Cod Silvic care sa porneasca de la principiul constitutional al garantarii proprietatii, al faptului ca, daca vorbim de proprietate, nu poti impune restrictii proprietarului fara sa-l care le pui. In silvicultura, totul e restrictie. Nu ai voie nici sa te plimbi prin padure decat pe acolo pe unde zice cineva. Ne dorim un Cod Silvic mai usurel asa. O lege este buna cand nu stii ca exista. Nu avem nevoie sa stim Codul Penal daca ne purtam normal. Daca am taiat, plantam. Ne purtam firesc fata de padure si cu bun simt. Nici nu trebuie sa stim ca exista un Cod Silvic”, a spus Tobescu.

Catalin Tobescu a spus ca o lege e buna atunci cand nici macar nu se simte ca ea exista, rolul unui act normativ nefiind acela de a impiedica bunul mers al societatii, asa cum se anunta cel promovat de Lucia Varga, fostul ministru nefacand altceva decat sa “puna varga” pe padure.

“Suntem in total 800.000 de proprietari de padure in tara. Trebuie sa ne adunam si sa fim o voce. Propunerea noastra este sa se renunte la proiectul initiat de doamna Varga, la cel aflat in Parlament, si sa punem alte baze pentru discutii”, a spus Tobescu.

In replica, presedintele CJ, Radu Moldovan, i-a spus ca ar insemna sa se faca pasi inapoi. “In calitate de fost parlamentar, va sfatuiesc sa faceti modificarile care se impun, dar sa nu mergeti pe ideea retragerii proiectului. Asta daca vreti sa aveti o lege noua si sa nu va intoarceti la cea veche”, a spus Radu Moldovan, care, de altfel, a si moderat, dezbaterea de la Hotel Metropolis.

Primarul din Romuli, Ioan Monita, i-a spus Doinei Pana ca este “ultima speranta” in ceea ce priveste problema Ioan Monita dezbateredespagubirilor pentru padurile detinute de primarii in parcurile nationale. “E o problema mai grava decat in timpul comunismului. Ni s-a retrocedat suprafata detinuta in Parcul National Muntii Rodnei, platim pentru paza padurii. Ce e mai grav e ca suntem dati afara de pe pasuni. Cum sa le explic ciobanilor din Romuli ca nu mai au voie sa pasuneze in Muntii Rodnei? Doamna ministru, va cer sa rezolvati problema!. Sa dea Dumnezeu sa fiti ministru cat mai mult. Sa stiti ca va voi face multe vizite la Bucuresti. Nu am indraznit sa merg la doamna Varga, dar la dumneavoastra vin”, a spus Ioan Monita care a vorbit in numele celor 26 de primarii care au proprietati pe raza Parcului National Muntii Rodnei.

Un cetatean care s-a recomandat a fi din Bistrita Bargaului a luat cuvantul si a spus ca acuzatoruls-a inscris demult in audienta la Doina Pana, dar consilierii ministrului l-au tot amanat. El a spus ca padurile nu trebuie administrate de ocoale silvice care nu fac altceva decat sa jefuiasca padurile graniceresti, asa cum sunt si cele din zona Bistrita Bargaului.

Barbatul l-a acuzat pe Radu Moldovan ca “vaneaza ilegal” in zona Colibita unde sunt fonduri de vanatoare, dar niciun vanator. Intre barbat si presedintele CJ s-a iscat o adevarata disputa pe tema vanatorii care s-a incheiat cu amenintari cu actionatul in judecata venite din partea lui Radu Moldovan. Presedintele CJ a sustinut ca nu a participat la nicio vanatoare ilegala si ca il da in judecata pe barbat, acesta fiind asteptat cu probe in instanta.

In privinta Codului Silvic, ministrul Doina Pana a spus ca i-a placut ca forestierii il doresc a fi altfel, “ca o pana”, dar acest lucru nu va insemna un Cod Silvic pe care sa nu-l ia nimeni in seama. “Poate ca nu ma veti iubi pana la finalul mandatului”, a spus Doina Pana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *