Protest cãlare la Pungesti

Protest cãlare la Pungesti
Protest cãlare la Pungesti

Miscarea de rezistentã de la Pungesti anuntã noi proteste impotriva intentiei Chevron de a incepe forajele in perimetrul de la Silistea. Cãlãreti aidoma inaintasilor rãzesi vor inconjura perimetrul pe care urmeazã a fi instalatã sonda de explorare de la Silistea, purtand pe piept pancarte in care acestia denuntã “binefacerile” exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice care se doreste a fi implementatã de compania americanã sub directa oblãduire a guvernantilor romani.

Azi, de la orele 12, membrii miscãrii doresc sã dea un ultimatul companiei americane de a se retrage din perimetrul de la Silistea, considerand cã aceasta se aflã in ilegalitate, atat datoritã situatiei juridice incerte a terenului concesionat, obtinut, considerã activistii, prin fraudã de primarul Mircia Vlasã, dar si a proceselor aflate pe rolul instantei privind ilegalitatea avizului de mediu primit de Chevron. Un alt miting, cu participare masivã impotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, este anuntat la inceputul lunii martie, la Arad, miting la care vor lua parte si locuitori din Pungesti. Panã atunci insã, protestele vor continua, si, asa cum anuntã opozantii explorãrii gazelor de sist, inclusiv prin incercarea blocãrii amplasãrii sondei la Silistea. “Actiunea de azi, sambãtã 22 martie, se doreste a fi un ultimatum dat companiei americane, care vrea sã inceapã forãrile pe un teren aflat in litigiu, si pe baza unor avize care, la randul lor sunt contestate in instantã, dar a cãror judecatã treneazã. Protestul va consta in inconjurarea perimetrului de cãtre rãzesi cãlare, avand arborate pancarte care scot in evidentã “beneficiile” aduse de Chevron in Romania si in lume. Protestul va fi unul pasnic, pentru cã nu dorim sã dãm ocazia fortelor de ordine, care in ultimele zile sunt iar prezente in numãr mare la Pungesti, sã intervinã. Dorim sã fim lãsati sã ne spunem punctul de vedere, in speranta cã guvernantii se vor ralia, intr-un sfarsit, pozitiei noastre. Nu suntem impotriva progresului, dar dorim ca acesta sã nu se facã pe seama noastrã, a oamenilor simpli, cei care vor trebui sã trãim cu poluarea adusã de Chevron”, a declarat Ioan Lãzurcã, unul dintre semnatarii Proclamatiei de la Pungesti si lider de opinie al comunitãtii.

Romanii din Viena, ȋmpotriva exploatãrii gazelor de sist din tara-mamã!

Aproximativ 30 de romani au protestat fatã de exploatarea gazelor de sist din tarã, vineri, 21 martie, ȋn Viena, Austria. Acestia activeazã ȋn grupul de initiativã civicã autodenumit “Vienna against Fracking”, ȋnfiintat ȋn luna ianuarie a.c. Protestul grupului a inceput dupã pranz si s-a desfãsurat ȋn mai multe locatii din capitala Austriei, conform urmãtorului program: intre orele 13.00-14.00, la sediul ONU; intre orele 14.30-15.30, la sediul Ambasadei Statelor Unite; intre orele 16.00-17.00, la sediul Ambasadei Romaniei. Prin aceastã actiune protestatarii vor sã atragã atentia opiniei internationale asupra abuzurilor comise ȋn Romania de cãtre autoritãtile statului, printre care:

-inexistenta unei legi pentru exploatarea combustibililor neconventionali, respectiv, gazele de sist;

-ȋncãlcarea proprietãtii private, drept garantat de Constitutie, de cãtre firmele strãine si romanesti de explorare si exploatare;

-populatie neinformatã de cãtre autoritãtile competente cu privire la riscurile exploatãrii gazelor de sist;

-daunele ireversibile provocate ȋn scurt timp mediului si sãnãtãtii umane de aceste exploatãri.

Drept urmare, grupul “Vienna against Fracking” cere demisia celor care se fac vinovati de aceste situatii: presedintelui tãrii si premierului, ministrilor Justitiei, Mediului, Sãnãtãtii, Energiei, Economiei, Agriculturii, ministrului delegat pentru Ape, Pãduri si Pisciculturã, ministrului Afacerilor Interne, cat si directorilor Agentiei Nationale de Resurse Minerale, comisarului Gãrzii Nationale de Mediu, precum si reprezentantilor autoritãtilor locale care acceptã tacit aceste ȋncãlcãri flagrante ale legilor si regulamentelor ȋn vigoare. Protestatarii urmeazã sã ȋnainteze petitii si materiale informative atat institutiilor ȋn fata cãrora protesteazã, cat si autoritãtilor din tarã. Grupul de intiativã civicã “Vienna against Fracking” picheteazã de peste douã luni Ambasada Statelor Unite ale Americii din Viena, informeazã membrii diasporei cu privire la pericolele exploatãrii gazelor de sist si strange semnãturi de sustinere pentru romanii din tarã si pentru ȋnfiintarea unei legi ȋmpotriva fracturãrii hidraulice. Actiunile grupului sunt autofinantate, iar membrii sãi nu reprezintã niciun partid politic din Romania, ei dorind sã rãmanã apolitici si ȋn viitor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente