Psihoza turbinelor eoliene

Investitorii in centrale pe vant au planificat proiecte care depasesc potentialul tarii, insa doar 15% au sanse.
turbine eoliene
Transportatorul national de electricitate, Transelectrica, a primit cereri de racordare la retea pentru turbine eoliene care totalizeaza circa 15.000 de MW, depasind potentialul eolian al Romaniei, estimat de Ministerul Mediului la 14.000 MW. „Sunt sute de proiecte de acest gen, cu puteri de la 2 MW la 1.500 MW. Sistemul de transport poate prelua, in acest moment, energia produsa in turbine eoliene cu putere totala de pana la 2.000 MW, iar Transelectrica si distribuitorii au dat, pana acum, avize de racordare pentru 2.200 MW”, a declarat directorul diviziei tehnice din Transelectrica, Ciprian Diaconu.

Reprezentantii companiei spun ca se asteapta ca numarul cererilor sa creasca in continuare, avand in vedere ca, doar in ultimele doua luni, au primit solicitari de racordare pentru mai mult de 2.000 MW.

Afacere profitabila

„Desi investitia este de circa 1,5 euro pe megawattul instalat, pretul energiei eoliene preluate in sistem este de 80 euro pe MWh (288 lei/MWh – n.r.)”, a spus, la randul sau, directorul de dezvoltare al companiei, Razvan Purdila, in conditiile in care, pe Bursa de electricitate, cel mai mare pret a fost de 201 lei/MWh. Din tariful energiei eoliene, circa jumatate il reprezinta venitul din vanzarea unui certificat verde, primit pentru fiecare MWh livrat in retea, in baza unei scheme de sprijin a surselor regenerabile.

Oficialii Transelectrica au precizat ca doar o mica parte din aceste proiecte vor fi concretizate, avand in vedere capacitatea redusa a retelei de a prelua o cantitate atat de mare de energie fluctuanta, cum este cea eoliana.

Prin urmare, Transelectrica estimeaza ca investitiile planificate pentru perioada 2008-2012, de 600 milioane euro, vor creste cu cel putin 15%, pentru intarirea retelei, astfel incat sa faca fata cererii de instalare a parcurilor eoliene si a altor centrale mari anuntate. „Am semnat deja un contract de 30 milioane euro pentru racordul unei ferme eoliene de 600 MW”, a mai spus Diaconu.

Compania ceha CEZ, care detine distributia de electricitate din Oltenia, a achizitionat, recent, un proiect de dezvoltare a capacitatilor eoliene de 600 MW, in Dobrogea, pentru 1,1 miliarde euro. Acesta va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, potrivit companiei, si va fi functional anul viitor. Tot in aceasta zona va incepe productia, in 2010, parcul Eolica, dezvoltat de una dintre cele mai mari companii de profil din lume, Iberdrola Renewables, de 600 MW, cu intentia majorarii la 1.500 MW. Alte companii interesate de astfel de afaceri in Romania sunt E.ON (Germania), Verbund (Austria), Enel (Italia), Martifer (Portugalia), dar si firme autohtone, cum ar fi Electrica sau Hidroelectrica. In prezent, in Romania functioneaza turbine eoliene de numai 8 MW.

EFECTE

Transelectrica amana fara termen listarea a inca 10% pe Bursa

Majorarea numarului de actiuni Transelectrica tranzactionabile pe Bursa cu inca 10% a fost amanata pe termen nedefinit, intrucat pietele financiare se redreseaza lent, a afirmat Razvan Purdila. Potrivit acestuia, Transelectrica nu este expusa major la turbulentele financiare din ultima perioada, intrucat are un cash-flow foarte bun, iar gradul de indatorare este scazut. „Nu suntem captivi sa ne finantam de pe Bursa. Anul acesta nu am contractat niciun credit, iar, in 2009, nu vom imprumuta mai mult de 20 milioane euro”, a adaugat Purdila. La randul sau, directorul economic al companiei, Maria Ionescu, a precizat ca, desi efectele deprecierii leului vor fi resimtite, Transelectrica isi va atinge tinta de profit pentru acest an, respectiv 120 milioane lei, prin limitarea cheltuielilor neproductive.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *