Pui de Komodo in captivitate

Gradina zoologica din Surabaya, unul din cele mai mari orase ale Indoneziei, a reusit sa aduca pe lume dragoni de Komodo, in afara habitatului lor natural, pentru a doua oara in intervalul 1990-2008, informeaza Reuters.
Dragonii de Komodo se regasesc doar in estul Indoneziei, in cateva insule ale arhipelagului Nusa Tenggara, in special in insula Komodo.

Komodo dragon

14 oua de dragon de Komodo au fost clocite in incubatorul gradinii zoologice din Surabaya, ridicand la 41 numarul de exemplare din colectie. Gradina Zoologica a mai reusit sa cloceasca 13 oua in prima incercare de acest fel din anii 90.
In Septembrie 2007, am adunat toate ouale de Komodo din custi – in numar de 15 – dintre care 14 au ajuns la maturitate si s-au clocit, iar unu, din pacate, nu a reusit” a declarat Nur Ali Faisol, directorul maternitatii gradinii zoologice.
Habitatul dragonilor de Komodo este foarte dur, ei traind pe insule vulcanice aride cu relief foarte abrupt si precipitatii scazute.
Soparlele sunt in general animale solitare, exceptie facand sezonul de imperechere.
Puii de dragon de Komodo cantaresc intre 140 si 170 de grame si cresc pana ajung la o lungime de aproximativ 3 metri si o greutate de pana la 100 kg. Au un simt al mirosului foarte dezvoltat care ii ajuta sa isi localizeze exact prada. Pentru vanatoare, dragonii de Komodo au o arma secreta – saliva – care contine o bacterie virulenta, ceea ce inseamna ca in cazul in care prada a supravietuit atacului, moartea va surveni mai tarziu in urma infectiei.
Speranta de viata a dragonilor de Komodo este intre 20 si 40 de ani si se afla pe lista speciilor pe cale de disparitie. In lume mai exista mai putin de 5000 de exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *