Puii de foca amenintati cu moartea in Marea Baltica

Sute de pui de foca inelata, nascuti in ultimele saptamani, sunt amenintati sa moara de frig pe coastele Marii Baltice, consecinta indirecta a incalzirii climatice, a afirmat astazi WWF (World Wildlife Fund) intr-un comunicat.

„Situatia este dramatica”, mai ales pe tarmurile finlandeze, a subliniat Cathrin Munster, de la biroul WWF din Stralsund, Germania. „In unele regiuni este posibil ca niciunul dintre bebelusii foca nascuti in ultimele saptamani sa nu supravietuiasca”.

Intre 7.000 si 10.000 de foci traiesc pe coastele baltice, si au adus pe lume in ultimele saptamani aproximativ 1.500 de pui.

Din cauza topirii prea rapide a gheturilor din acest an, datorate incalzirii climatice, focile nu isi pot adaposti bebelusii in culcusuri din gheata, cum fac de obicei in primele saptamani de viata ale puilor.

„Potrivit expertilor, gheturile din acest an nu au fost niciodata atat de putine in ultimii 300 de ani”, precizeaza WWF.

Aceasta perioada permite puilor sa acumuleze un strat de grasime care le va permite apoi sa iasa din culcus si sa inoate.

Cei mai afectati sunt puii de foca inelata de pe coasta de sud-vest a Finlandei, din Golful Finlandei si din Golful Riga, potrivit WWF.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *