
O echipa de cercetatori ai climei a calculat ca folosirea energiei nucleare in locul termocentralelor a rezultat in prevenirea a 1,84 de milioane de decese care ar fi avut loc din cauza poluarii aerului de-a lungul timpului.
Pushker Kharecha si James Hansen (cercetator NASA si activist pentru mediu) pretind ca folosirea carbunilor in toti acesti ani, de cand energia nucleara a devenit o sursa de energie viabila (1971), ar fi rezultat in decese datorate problemelor pulmonare survenite atat din activitatile miniere, cat si din arderea lui pentu a creea electricitate.
Cei doi mai fac previziunea ca daca toata lumea va trece pana la mijlocul acestui secol la energie nucleara, s-ar putea preveni decesele a 420.000 – 7.000.000 de persoane. Numarul variaza atat de mult pentru ca depinde de sursa de energie pe care puterea nucleara o va inlocui. Concluzia generala a studiului este ca energia nucleara este mai sigura decat carbunele – daca aruncam o privire asupra numarului de decese.
Opinia publica s-ar putea sa nu fie de acord cu acest punct de vedere, mai ales uitandu-se peste efectele dezastrelor de la Cernobil sau Fukushima, evenimente care au oferit dovezi puternice pentru impactul pe care il pot avea unele defectiuni.