Pungile „gratuite” vor costa 2,5 lei

Hipermarketurile au la dispozitie patru luni pentru a introduce in magazine sacose biodegradabile sau din material textil, care sa poata fi reutilizate.
pungi de plastic
Executivul a semnat actul de condamnare la disparit ie a pungilor din plastic oferite gratuit in supermarketuri, instituind o taxa obligatorie de 20 de bani pentru sacosele confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile.

Banii rezultati din aplicarea eco-taxei vor fi folositi in primul rand la finantarea utilajelor menite sa elimine pungile, a promis ieri Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu. Retailerii vor fi obligati sa afiseze la vedere pretul pungilor.

In caz contrar, risca sa fie amendati de Garda de Mediu cu sume intre 2.000-2.500 de lei. Eco-taxa urmeaza sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2009, producatorii si retailerii avand la dispozitie patru luni pentru a introduce in magazine alternative ecologice, precum pungi biodegradabile sau sacose din material textil ce pot fi reutilizate.

Sacose returnabile

Pungi de plastic gratuite ofera acum Carrefour, Real,-Hypermarket Romania, Cora, Auchan, Mega Image, dar si unele magazine mai mici. Cele mai importante lanturi de hipermarketuri din Romania s-au gandit deja la alternative pentru punga din plastic. Unele au facut primii pasi chiar inainte de aparitia ordonantei de urgenta care „a degradat” statutul pungii de plastic.

Din iunie, clientii magazinelor Carrefour gasesc la casa de marcat si sacosa Natura, care se poate preschimba gratuit cand s-a uzat. Sacosa de la Carrefour este confectionata din polipropilena, un material plastic usor, rezistent la temperaturi inalte si la coroziune. Sacosa Natura are o capacitate de 34 de litri, costa 2,05 lei si poate fi schimbata gratuit cand se deterioreaza.

„Exista in lucru un proiect care priveste subiectul pungilor de plastic, insa este devreme sa anuntam deciziile noastre”, ne-a mai spus Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour Romania.

In luna iulie, Metro Cash & Carry Romania a introdus, de asemenea, in toate cele 23 de centre din Romania, pungile de hartie in sistemul de vanzare. Hartia din care sunt confectionate pungile introduse in sistemul de vanzare este un material biodegradabil in mod natural si 100% reciclabil. La momentul respectiv, compania anunta ca se afla in tratative avansate pentru inlocuirea actualelor sacose din plastic cu unele confect ionate din material plastic degradabil sub actiunea factorilor de mediu.

Pungi „verzi”, utilizabile ca saci menajeri

Si IKEA a anuntat schimbarea ambalajelor incepand cu 1 septembrie. „Am decis ca, de la 1 septembrie, sa spunem adio pungilor din plastic, chiar daca acest lucru nu va fi pe placul tuturor clientilor. Le vom inlocui cu bine-cunoscutele sacose albastre de polipropilena si cu sacose de hartie, ambele disponibile contra unei sume reduse de bani”, a declarat Cornel Oprisan, managerul de retail al magazinului. Punga mica are un pret de 1,5 lei, iar cea mare costa 2,5 lei.

Si in hipermarketurile Auchan vor fi cateva schimbari. „Ne pregatim deja ca pana la sfarsitul anului sa adoptam solutii alternative pentru pungile din plastic de la case. Intentionam ca, in scurt timp, sa introducem pungile de plastic -verzi-. Acestea sunt concepute pentru a putea fi reutilizate ca saci menajeri, iar materialul folosit la fabricarea lor este in proport ie de 30% reciclat. In acelasi timp, cautam cele mai potrivite optiuni pentru a introduce pungile biodegradabile, fie din hartie, fie din rafie”, spune Mariana Dragan, manager de comunicare la Auchan.

Reprezentantii real,-Hypermarket Romania au comandat chiar o cercetare de piata pentru „a gasi cea mai mai buna alternativa atat pentru noi, dar mai ales pentru clienti”, declara Adriana Pita, managerul de comunicare al companiei. Noul sistem de ambalaje la casa va fi implementat chiar in acest an.

NARAV

Romania, la sacosa

Pungile din plastic subtiri, cu o grosime mai mica de 0,3 microni, sunt considerate principala sursa de poluare a oraselor. Acestea nu pot fi reciclate si au nevoie de la 100 pana la 450 de ani pentru a se degrada.

Potrivit ministrului mediului, Attila Korodi, Romania consuma peste 5 miliarde de pungi din plastic pe an, ceea ce inseamna ca, in medie, un roman foloseste o punga pe zi, pentru cel mult 20 de minute. Din pacate, subliniaza acesta, cele mai multe sunt aruncate direct pe strada, in sistemul de canalizare, in apele raurilor sau pe spatiile verzi.

Primele sacose textile au luat locul, pentru o zi, pungilor din plastic de la casieriile supermarketului real,- din Berceni, unde ministrul mediului a decis sa faca ieri anuntul introducerii taxei. Plasele au fost distribuite gratuit, insa pe viitor vor fi vandute.

„Mi se pare o idee buna, mai ales pentru mediu. Plus ca mai vin cu ele si alta data”, spune o clienta, Maria Matei, cercetand curioasa materialul sacosei. „De la 1 ianuarie ne maresc hotii pensia, asa ca pot sa-mi permit una dinastea”, glumeste o pensionara, Maria Marmandin.

Pentru Constantin Iordache, un cap de familie insotit de ambele fiice la cumparaturi, varianta sacosei textile e destul de incomoda. „Inainte bagam produsele direct in punga si-apoi in masina. Nu-mi convine prea tare, dar ma voi conforma”, spune el.

„PLASTAX”

Sperietoarea de pungi

Pentru ca nu exista parghii legale pentru interzicerea pungilor din plastic, Ministerul Mediului a decis sa preia solutia aplicata de Irlanda din 2002. In primul an de la introducerea celebrei „plastax”, in valoare de 15 eurocenti, consumul pungilor a scazut cu circa 80 la suta. Eliminarea lor a dus la economisirea a 18 milioane de litri de petrol, materia prima pentru pungi. In cazul Romaniei, economisirea s-ar ridica la 90 de milioane de litri de petrol. Modelul irlandez a fost preluat de numeroase state, precum Marea Britanie, Singapore, Africa de Sud sau China. Bangladesh a luat aceeasi masura dupa ce ravagiile facute de inundatiile din 1998 au fost puse si pe seama tonelor de pungi din plastic care au blocat sistemele de canalizare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *