Corabiile-minune ce albesc norii vor salva lumea de incalzirea globala

Un cercetator de la Universitatea Edinburgh a creat o noua arma in lupta impotriva incalzirii globale.
proiect corabie ecologica
Potrivit lui Stephen Salter, sistemul revolutionar consta intr-o flota formata din 1500 de vase maritime ce pot produce o lumina capabila sa albeasca norii, asa incat acestia sa reflecte pe pamant lumina soarelui, oferind, in acest fel, un „control complet asupra situatiei”, dupa cum afirma Salter. Expertul sustine ca vasele care vor primi aceasta misiune vor fi propulsate de vant, folosind o forta aerodinamica pe baza de placi turnante, o tehnologie ce nu s-a mai folosit pe vase de aproape 80 de ani.
Vasele ar putea patrula in anumite zone ale oceanului, trimitand particule mici de apa de mare inspre nori. Astfel, apa de mare este filtrata inainte de a fi introdusa intr-un disc perforat cu diametrul de 15 centimetri, unde peste un miliard de gauri vor produce micropicaturi, expulzate apoi in aer printr-un ventilator montat in interiorul cilindrilor rotorului. Aceste picaturi vor creste suprafata si, in felul acesta, norii vor deveni mai albi, reflectand mai multa radiatie inapoi in spatiu, si contracarand astfel incalzirea provocata de arderea combustibililor fosili.
proiect ecologic
„Frumusetea sistemului consta in faptul ca functioneaza pe baza de apa de mare si vant”, a declarat Stephen Salter. „Poate fi aplicat local, pentru a fi racita zona Arcticii sau marile din jurul recifurilor de corali. Ne-ar oferi un control complet asupra situatiei. Ne-am putea chiar intoarce, daca am dori, intr-o era a ghetii. Efectele pot fi moderate dupa vointa noastra sau oprite cu totul, daca se intampla ceva neasteptat”, a mai explicat el. „Locurile optime pentru aceasta actiune sunt cele in care exista din plin lumina solara pentru a fi reflectata, in care curentii de aer sunt puternici, dar nu periculosi, si in care exista un numar scazut de vase maritime si de iceberguri”, a precizat Salter.
nori
Astfel, zonele de langa coasta Californiei, Namibiei si din Peru ar putea fi folosite in acest scop, in timp ce Oceanul Sudic va fi o regiune-cheie in timpul verii arctice.
Sistemul creionat de Stephen Salter pare sa fie cu atat mai binevenit cu cat un studiu realizat de experti indica faptul ca schimbarea ce ar fi adusa luminozitatii norilor ar putea raci planeta intr-o masura suficient de mare pentru a compensa dublarea cantitatii de dioxid de carbon produsa de umanitate de la revolutia industriala incoace. O reducere cu doar 3,7 wati pe metru patrat, mai putin de 1,1 % din cei 340 de wati de caldura pe metru patrat pe care ii produce soarele, ar mentine temperaturile globale la un nivel stabil cel putin pana in anul 2050, noteaza „The Times”.
Inginerul Stephen Salter este cel care a inventat, la inceputul anilor ’70, si primele generatoare electrice bazate pe energia valurilor. Alaturi de echipa sa, el a reusit sa proiecteze o platforma exceptionala, care a fost preluata de firma ,”Blue H”. Ancorata precum geamandurile, cu patru cabluri ce pot fi ajustate in functie de nivelul apei marii, platforma lui Salter a devenit acum baza viitoarelor centrale electrice.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *