Radacinoasele sunt legume care contin multe vitamine si minerale, dar nu au calorii si sunt utile in special in anotimpul rece, cand multe fructe nu le putem adauga in meniu. Iata care sunt avantajele nutritionale ale radacinoaselor pentru organismul tau!
Asigura-te ca in meniul tau zilnic se regasesc urmatoarele vegetale sau pregateste-ti cocteiluri din sucurile lor!
Morcovi
Morcovii elimina radicalii liberi care duc la instalarea bolilor. Acestia reprezinta unele dintre cele mai sigure si bune surse de beta-caroten, un antioxidant puternic. Doar un morcov in fiecare zi te ajuta sa-ti pastrezi sanatatea. Se pot manca atat cruzi, se poate stoarce sucul sau putin prajiti in ulei de masline, care imbunatateste digestia.
Cartoful dulce
Aceasta leguma radacinoasa nu se gaseste in meniul nostru traditional, dar pe care ar trebui sa o primesti in casa ta asa cum se cuvine. Cartoful dulce aduce energie organismului, sanatate inimii si pielii, fiind bun impotriva hipertensiunii. Contine carbohidrati usor asimilabili, antioxidanti, are foarte multa vitamina E si este o sursa buna de potasiu si fier. Se pregateste la cuptor copt la abur.
Pastarnac
Asigura sanatatea intestinului. Un pastarnac mai maricel contine 30% din necesarul zilnic de fibre pentru o femeie. El are si zaharuri naturale, care asigura mai multa energie. Se poate consuma fiert, sub forma de suc sau la abur.
Telina
Telina aduce multe avantaje organismului nostru: detoxifica organismul, este buna in problemele hormonale, este cicatrizanta si diuretica. Telina e compusa din vitaminele A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu.
Sfecla rosie
Sfecla rosie s-a dovedit a fi utila pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului in timpul sarcinii. Ea este o sursa excelenta de acid folic / folati, in special in stare cruda, ce protejeaza fetusul in uter. De asemenea, ea contine fier si se serveste cruda, coapta sau fiarta.
Napii
Napii au proprietati anticanceroase. Ei contin de altfel fitonutrienti protectori ca si varza sau broccoli. Napii mai contin si beta-caroten si vitamina C si se servesc cruzi sau cat mai putin preparati termic.
Ceapa
Aceasta scade riscul cardiovascular, este buna impotriva cancerului si a accidentelor vasculare. Actioneaza ca un antibiotic natural. Oamenii care mananca frecvent ceapa au mai putine grasimi in sange.
Dovleacul
Dovleacul scade riscul de cancer, boli de inima si cataracta. El are numeroase vitamine antioxidante, C si E, dar si beta-caroten. Semintele de dovleac sunt bogate in zinc si acizi grasi esentiali omega-3.