Material radioactiv de la Fukushima, descoperit in Pacific

Material radioactiv de la Fukushima, descoperit in Pacific

Un grup de cercetatori japonezi a anuntat miercuri ca a descoperit in apele Oceanului Pacific material radioactiv provenit de la centrala atomoelectrica de la Fukushima, unde in luna martie 2011 s-a inregistrat o explozie dupa cutremurul urmat de tsunami, a anuntat miercuri agentia Kyodo, citata de EFE, relateaza Agerpres.

Cercetarea s-a desfasurat in perioada aprilie 2011 – iunie 2012 si a constat in colectarea de probe din 300 de puncte ale Oceanului Pacific. In luna decembrie s-a constatat prezenta unei concentratii de pana la 10 bechereli de cesiu radioactiv pe tona de apa marina la o distanta de 2.500 de kilometri est de coasta Fukushimei, un nivel de 5 pana la 10 ori mai mare decat cel inregistrat inaintea exploziei. Potrivit studiului, curentii marini ar putea sa deplaseze apele contaminate catre sud.

In luna martie a fost confirmata prezenta materialului radioactiv la suprafata apei la o distanta de 3.200 de kilometri de coasta, iar la 2.000 de kilometri concentratia de cesiu radioactiv era de 9 bechereli pe tona de apa la adancimea de 300-400 de metri.

In urma exploziei la centrala nucleara au fost deversati in apele oceanului circa 15.000 de terabechereli de cesiu si iod radioactiv, ceea ce a afectat serios activitatea de pescuit. Incepand cu luna iunie, pescarii au fost autorizati sa captureze, cu titlu experimental, diverse specii de pesti si de meduze, dar numai in zone situate la peste 50 de kilometri de centrala nucleara.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente