Statiunea adaposteste peste 110 forme de nuc si peste 2.500 de hibrizi. O nuca de calitate trebuie sa aiba intre 10 si 16 grame si 50% din greutatea ei sa fie miez, conform standardului mondial.
La Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Ramnicu Valcea exista singura singura colectie de nuc din tara. Tot aici sunt colectii de alun, castan si prun. „Practic aici e o banca de gene. La nuc, alun si castan avem resurse genetice disponibile pentru intreaga planeta. Aici se fac cercetari pe toate materialele pe care le adunam din tara, dar si din afara si creem cele mai bune soiuri”, declara Ioan Botu, directorul SCDP. Cercetatorii au facut in cele peste trei decenii de cand e statiunea 110 forme de nuc si peste 2.500 de hibrizi. S-au creeat peste 150 de forme de alun si peste 5.000 de hibrizi. La castan s-au facut 25 de soiuri si 500 de hibrizi. In niste instalatii unice in lume ca marime cresc mii de butasi de nuc altoit. „Acum avem 3.000 de butasi. Stau 28 de zile in aceste instalatii ca sa le creasca mugurii, la temperatura de 26 de grade Celsius. Pe urma ii mutam in depozit, unde ii tinem pana in luna mai la o temperatura de cinci grade Celsius, dupa care ii plantam in camp”, povesteste directorul SCDP.
„Nu prea se mai planteaza”
Toti cei care vin la statiune sa cumpere nuc altoit se gandesc ca pomul va face nuci foarte mari. „Toti intreaba cat e nuca de mare? Nu inteleg ca o nuca mare e seaca si nu are miez. Cea mai buna nuca trebuie sa aiba o greutate cuprinsa intre 10 si 16 grame si sa aiba 50% miez. Astea sunt normele europene!”, spune Ioan Botu. Soiurile de nuc care se fac in statiune sunt exportate in Franta si Australia. Alunul e cultivat in Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria, Serbia, Iordania si Franta.
34 de soiuri omologate si brevetate
La SCDP au fost create 34 de soiuri de prun, nuc, alun, castan, soc si nectarin dwarf omologate si brevetate. Dintre acestea soiul de prun HVL357 e primul din Romania care a fost brevetat in 2008 la Uniunea Europeana. Statiunea gazduieste si colectii mici de lucru, cum e: gutuiul, marul, parul, rodia si trandafirul.
Sursa: Adevarul