Rechinii prezinta o serie de legaturi sociale si relatii intraspecifice nebanuite

Rechinii prezinta o serie de legaturi sociale si relatii intraspecifice nebanuite

Considerati mult timp drept niste vanatori singuratici, rechinii de recif cu inotatoare negre s-au dovedit a fi, de fapt, animale care prezinta o serie de legaturi sociale si relatii intraspecifice nebanuite.

Cercetarile asupra speciei Charcharinus melanopterus, conduse de profesorul Johann Mourier din cadrul Island Research Centre and Environmental Observatory, au dus la descoperirea unui comportament social relativ complex pentur o specie considerata solitara.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au efectuat peste 200 de scufundari in 7 locatii diferite situate la 10 kilometri de insula Moorea, din Polinezia Franceza. In cursul fiecarei scufundari, cercetatorii au fotografiat rechinii stand laolalta, fiecare fiind identificat dupa modelul individual al petelor negre de pe inotatoare.

“Am folosit metode de studiu care erau utilizate in mod obisnuit pentru cercetari asupra retelelor sociale umane precum Facebook. Ideea principala se bazeaza pe analizarea conexiunilor dintre oameni, care duc in cele din urma la identificarea grupurilor de interese comnune si a comunitatilor unite de aceleasi principii. Ne-am folosit de aceleasi metode pentru a studia grupurile de rechini”, declara Johann Mourier, conducatorul studiului.

Cercetatorii au mai descoperit ca populatia de rechini din aceasta zona este fragmentata in doua comunitati distincte, iar cea mai mare comunitate este divizata, la randul ei, in doua subgrupuri. Rechinii nu inoata in apropierea recifului decat daca isi urmaresc prazile. Ei tind sa se asocieze in perechi cu anumite exemplare pe care le prefera in detrimentul altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *