Reciclarea celularelor la rudele sarace

Telefoanele portabile uzate sunt facute cadou familiei sau prietenilor. Colectarea lor este anevoioasa, desi anul trecut au intrat pe piata cinci milioane de aparate. Mobilele vechi sunt reciclabile si pot fi folosite ca materie prima pentru instrumente muzicale sau in tehnica dentara.reciclarea celularelor

Numai anul trecut au fost vandute la nivel mondial 1,1 miliarde de telefoane mobile. In acest moment sunt mai multe celulare pe planeta decat locuitori.

Problemele ce apar insa nu mai au legatura cu performantele acestor mijloace de comunicare, ci cu cantitatea impresionanta de deseuri ce rezulta in urma uzarii lor.

Un telefon reciclat reduce poluarea

Tarile cu cele mai multe persoane care recicleaza telefoane vechi sunt Marea Britanie (80%), Finlanda si Suedia (66%), pe ultimele locuri situandu-se India si Indonezia, potrivit unui studiu de cercetare initiat de Nokia.

Daca fiecare dintre posesorii de mobile uzate de pe glob ar aduce inapoi macar un singur aparat, ar fi economisite sute de tone de materie prima.

Iar reducerea emisiilor poluante ar echivala cu scoaterea din trafic a milioane de masini.

Romanii isi iau un mobil nou o data pe an

Plasticul si metalele toxice din componenta telefoanelor sunt inofensive atunci cand acestea sunt in functiune. Insa, daca sunt aruncate la voia intamplarii si nu sunt procesate corect, dupa ce sunt scoase din uz, componentele pot deveni foarte periculoase pentru mediu si pentru sanatate.

Potrivit unui studiu al companiei de analiza GFK Romania, numai anul trecut in tara noastra s-au vandut peste cinci milioane de telefoane mobile. In aceste conditii, un roman care locuieste la oras isi cumpara, in medie, un celular nou cel putin o data pe an.

Multe dintre telefoanele comercializate insa, atunci cand se uzeaza, sunt cedate rudelor mai sarace sau prietenilor care nu au posibilitatea sa-si achizitioneze un astfel de aparat. Una dintre firmele autohtone ce strange si celulare vechi este Eco-Tic.

„Rata de colectare a acestor aparate reprezinta insa doar 1% din totalul deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice (DEEE) adunate de noi in 2009, in conditiile in care romanii, mai ales cei din mediul urban, isi schimba telefonul cel putin o data pe an”, spune Valentin Negoita, presedintele Eco-Tic.

Deseurile sunt duse in strainatate

Vodafone Romania a lansat insa in 2007 Programul National de Reciclare a telefoanelor Mobile si Accesoriilor. „Suntem prima companie de telecomunicatii din Romania ce a lansat un astfel de program, iar punctele de colectare se gasesc in magazinele noastre, numarul acestora fiind peste 160. Am colectat peste 8.000 de telefoane, in conditiile in care un aparat vechi poate fi reciclat 99%” , spune Gabriela Stanciu, sefa Departamentului Comunicare din cadrul companiei. Prin acest program au fost adunate si reciclate pana acum doua mii de tone de telefoane si accesorii vechi.

Vodafone preda firmei Regenersis Plc toate deseurile stranse, iar aceasta se ocupa de repararea si valorificarea componentelor. Telefoanele ce inca mai functioneaza sunt reconditionate si vandute in tarile in curs de dezvoltare, cum ar fi cele de pe continentul african, iar terminalele si accesoriile ce nu mai pot fi folosite sunt reciclate in afara Romaniei.

Vodafone colecteaza telefoane vechi de la toate companiile, iar banii obtinuti din reciclare sunt donati proiectelor de mediu.
Operatorul de telefonie Cosmote Romania nu are in acest moment, in tara noastra, un program de reciclare a telefoanelor portabile sau a terminalelor. „Nu am implementat in Romania, deocamdata, un sistem de colectare si reciclare a celularelor. Acest program functioneaza doar in Grecia si in Bulgaria”, spune Irina Popescu, purtator de cuvant Cosmote.

„Buy-back” pentru celulare

„Orange Romania va lansa pana la sfarsitul acestui an un program de reciclare a telefoanelor mobile”, spune Catalina Paslaru purtatorul de cuvant al companiei de telefonie mobila, parte a grupului France Telecom.

Euro-GSM, dealer Orange, a initiat insa in lunile mai-iunie, impreuna cu Eco-Tic, un program de colectare a celularelor vechi. „Telefoanele si accesoriile uzate au fost preluate de noi, iar fiecare persoana care a adus un telefon vechi a beneficiat de o reducere. Au fost colectate insa aproximativ 100 de telefoane”, sustine Valentin Negoita.

Telefoanele portabile sunt oferite in functie de abonament si gratuit. Astfel, numarul lor pe piata este intr-o continua crestere, dar faptul ca, desi uzate, ele sunt facute cadou sau lasate mostenire face ca multe dintre ele sa nu ajunga prea curand, in Romania, la groapa de gunoi.

Stramosul mobilului

Prima convorbire de pe un telefon mobil a fost posibila in SUA in 1973, iar Martin Cooper, pe vremea aceea general manager la Motorola, este parintele acestui mijloc de comunicare. Stramosul actualelor celulare arata ca o „caramida” si cantarea o jumatate de kilogram, oferind doar 30 de minute de convorbiri si, bineinteles, era o raritate. In prezent, fiecare dintre noi are in buzunar unul sau mai multe telefoane portabile ale caror dimensiuni sunt din ce in ce mai mici si pot cantari chiar pana la cateva zeci de grame.

Mobilul a luat fata telefonului fix

Telefonul fix a pierdut deja teren in fata celularului. Astfel, 99% din gospodarii au cel putin un telefon mobil, in timp ce doar in 78% din locuintele din Romania au instalat un aparat ce functioneaza intr-o retea de telefonie fixa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *