Recolamp estimeaza ca va colecta, in acest an, 180 tone deseuri din surse de iluminat, in crestere cu aproximativ 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat agentiei NewsIn directorul general al companiei, Raul Pop.
deseuri din surse de iluminat
Deseurile colectate sunt apoi transportate in Germania, unde sunt sortate si reciclate, a spus directorul general al Recolamp.

Sursele de iluminat colectate in vederea reciclarii includ: lampi fluorecente drepte si compacte, lampi cu descarcare in gaze de inalta intensitate (inclusiv lampi cu vapori de sodiu la inalta presiune si lampi cu halogenuri metalice), lampi cu vapori de sodiu la joasa presiune, alte materiale de iluminat sau echipamente de difuzat ori controlat lumina, cu exceptia becurilor cu filament.

Recolamp este o organizatie non-profit infiintata la 11 septembrie 2007, de General Electric, Osram Romania, Narva si Philips Romania. Scopul organizatiei este de a prelua de la producatori responsabilitatii privind gestionarea deseurilor.

Conform directivei europene 2002/96/CE transpusa in legislatia romaneasca prin HG nr.448/2005, producatorii de surse de iluminat sunt responsabili sa organizeze si sa finanteze colectarea si reciclarea lampilor uzate.

Pentru a putea suporta costurile necesare reciclarii unor astfel de deseuri, producatorii au aplicat fiecarui produs “Timbrul Verde”. Acesta este o taxa platita de consumator, care ii ofera garantia ca produsul achizitionat va fi reciclat in conditii sigure pentru mediu si sanatatea umana. Timbrul costa 0,9 lei, fara TVA.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here