Recolte speciale pentru racirea atmosferei

0
412

Una din cele mai inventive solutii pentru rezolvarea problemei schimbarii climatului global implica proiecte mondiale de geoinginerie menite pentru a stopa intrare razelor solare in atmosfera.

Posibilitatea construirii unui parasolar imens sau imprastierea de particule de sulfat ar costa enorm si ar fi nevoie de un grad ridicat de colaborare internationala, ceea ce este destul de greu de obtinut.crop.jpg
Cei de la Universitatea din Bristol in frunte cu Andy Ridgwell au conceput o alta idee numita bio-geoinginerie, prin care ar inlocui constructia unei infrastructuri noi de racire a planetei, cu una pre-existenta, agricultura.
Calculele lor aratata ca prin plantarea unei recolte mai variate ce reflecta mai mult lumina soarelui, racirea din timpul verii ar putea fii cu in jur de 2 grade Fahrenheit in centrul Americii de Nord si pe o fasie larga euro-asiatica.
Studiile arata ca plantele reflecta cantitati diferite de raze solare in functie de cat de lucioase le sunt frunzele. Pana si structura de crestere diferita dintre 2 tipuri de recolte, felul in care frunzele sunt aranjate, pot afecta reflectivitatea.
Soiuri existente pot fi folosite„, spune Dr. Ridgwell, „sau recoltele pot fi modificate genetic pentru a le oferi o reflexivitate mai ridicata” (bineinteles fara a afecta valorile nutritionale si alte caracteristici importante a lor).
Omul de stiinta de la Bristol realizeaza faptul ca aceasta nu ar fi solutia completa pentru problema schimbarii de climat, mai ales ca emisfera sudica, fiind in lipsa de pamanturi fertile pentru astfel de cresteri, va fi mai putin afectata de aceasta racire, dar raportul pret\efect este unul bun, costurile sunt destul de scazute si cooperarea internationala nu va necesita diplomatii extraordinare.
Este o idee practica si se poate face„, as spus el. „Nu e ceva idee de milioane de dolari„.
Sursa: NyTimes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.