Din cauza poluarii, pestii isi schimba sexul

Un nou cocktail toxic, alcatuit din hormoni, ameninta raurile din Marea Britanie
pesti
Cercetatorii Universitatii Exeter din Marea Britanie au descoperit o noua amenintare asupra faunei din apele curgatoare, respectiv un cocktail de substante chimice care blocheaza producearea de testosteron la masculi si chiar schimba sexul pestilor. Pe langa efectul de transformare a masculilor in femele a pestilor, noile substante toxice din apa sunt daunatoare si oamenilor. Acestia , prin consumul pestilor sau a apei pot suferi malformatii congenitale sau infertilitate.

Expertii britanici nu au descoperit inca sursa de provenienta a acestor toxine, cunoscute si ca hormoni anti-androgeni, insa ei cred ca cel mai probabil, acestea au ajuns in apa din solul infestat cu pesticide, din poluarea industriala sau din devarsarea deseurilor medicale. Pana in prezent, cercetatorii britanici au descoperit aceste substante in peste 30 de rauri si in peste 1.500 de exemplare de pesti.

Potrivit profesorului Charles Tyler, initiatorul studiului de la Universitatea din Exeter, amestecul de hormoni anti-androgeni si estrogen din rauri, constitue o dubla amenintare, atat asupra vietii salbatice cat si a oamenilor. „Desigur exista mai multe cauze a gradului ridicat de infertilitate la barbati din zilele noastre, dar cu siguranta si aceasta poluare este una dintre ele” – a declarat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *