Reconstructie ecologica in Parcul National Retezat

O zona forestiera grav deteriorata din Parcul National Retezat va fi reconstruita ecologic. Actiunea, inceputa de ieri, s-a desfasurat in cadrul proiectului Life „Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 in Parcul National Retezat”.

Cinci tone de puieti de jneapan Pinus mugo au fost transportate cu elicopterul in Parcul National Retezat de DSD-Administratia Parcului National pentru renaturarea unei zone degradate. Cei 1.600 de puieti au fost adusi de la pepiniera ICAS pentru a fi plantati in zona Dragsanu, din Parcul National Retezat. Puietii au fost transpotati cu camionul de la Sinaia si preluati de la Gura Apei de un elicopter si dusi in zona afectata.

PUTERNICa EROZIUNE A SOLULUI. De ce a fost nevoie de jneapan in zona Dragsanu? Acolo, din cauza ogaselor sapate de copitele oilor, s-a produs o puternica eroziune a solului, fenomen ce a favorizat formarea unui torent. Acesta a dus la alunecari de teren si la degradarea zonei. Pentru refacere vor fi facute terase ecologice, pe care vor fi plantati jnepeni, pentru consolidare. Pentru plantarea lor, in aceasta saptamina, va fi organizata o tabara la altitudine. „Sintem constienti ca puietii, cu toata grija noastra, au suferit un stres la transmutare. Totusi, speram ca macar 75% din puieti se vor adapta noilor conditii, mai ales ca sint adusi din pepiniera cu un -manson- de peste 3 kilograme de pamint”, a spus Zoran Acimov, director APNR. Aceasta este doar una din actiunile desfasurate in cadrul proiectului Life „Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 in Parcul National Retezat”. Anul trecut, in cadrul aceluiasi proiect, a inceput actiunea de refacere a pasunilor degradate.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *