Luna aceasta, calota glaciara din zona arctica a atins al doilea record de gheata minima

Luna aceasta, calota glaciara din zona arctica a atins al doilea record de gheata minima

Luna aceasta, calota glaciara din zona arctica a atins al doilea record de gheata minima, iar oamenii de stiinta s-au reunit pentru a dezbate faptul ca publicul nu intelege ca „nu mai avem timp!”, in contextul noilor date stiintifice, relateaza Huffington Post.

Centrul National pentru Studiul Ghetii si Zapezii a revelat ieri primele descoperiri ale cercetarii care arata ca pe 16 septembrie gheata arctica acoperea putin peste doua milioane de kilometri patrati. Acest nou record inregistrat este cu 49 de procente sub media din 1979, cand au inceput masuratorile prin satelit.

„Pierderea ghetii pe timp de vara a dus la o incalzire neobisnuita a atmosferei care va avea un impact major asupra climei din emisfera nordica. Asta inseamna ca vremea va fi extrema, fie foarte secetoasa, fie foarte umeda, conducand la inundatii.”, a precizat cercetatoarea Julienne Stroeve din cadrul Centrului National pentru Studiul Ghetii si Zapezii intr-un comunicat de presa adresat organizatiei ecologiste Greenpeace.

Miercuri dimineata, un grup de cercetatori si de oameni de stiinta s-a reunit la New York pentru a elabora o strategie ca raspuns la schimbarea climatica.

„Exista o diferenta uriasa intre ceea ce intelege comunitatea stiintifica si ceea ce este cunoscut de catre public”, a afirmat cercetatorul de la NASA, James Hansen, adaugand ca „din pacate, diferenta nu a fost inlaturata”.

Hansen se refera astfel la calota glaciara care se topeste accelerat si la faptul ca oamenii joaca un rol important in aceste schimbari.

Oamenii de stiinta sustin ca umanitatea „nu mai are timp” sa previna accelerarea schimbarii climatice prin cresterea concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera. Hansen a avertizat ca pana si mentinerea nivelului de dioxid de carbon la cotele actuale in urmatoarele secole „garanteaza dezastrul”.
Chiar daca ne confruntam cu ceea ce Hansen a numit „urgenta planetara”, tot el arata ca „este greu pentru public sa isi dea seama ce se intampla, deoarece oamenii scot capul pe fereastra, dar nu au o perspectiva larga asupra a ceea ce se petrece.”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *