Referendum „anti-cianura”, o miza cu greutate

Baimarenii pot decide azi interzicerea exploatarii aurului cu ajutorul cianurilor in oras, dar si inchiderea Romplumb. Pe langa faptul ca orasul va scapa de doua importante surse de poluare, votul cetatenilor va avea repercursiuni negative pe piata muncii. Circa o mie de persoane ar ramane fara loc de munca.anti-cianura

Referendumul „Anti-cianura” a reusit sa imparta baimarenii in doua tabere. Pentru a avea succesul scontat de catre ecologisti, maine ar trebui sa voteze „NU” 63.000 de locuitori ai municipiului reprezentand 50% plus 1, din populatia cu drept de vot.

„Ne-au omorat cu poluarea”

„Ne-au omorat cu poluarea in Baia Mare. Am reusit sa-i oprim odata si vom reusi si a doua oara”, a declarat Vasile Tatar, presedintele Asociatiei 22 Decembrie din Baia Mare, militanti ferventi impotriva deschiderii Romaltyn.

Referendumul organizat la Baia Mare este urmarea unui scandal provocat de catre Primaria municipiului care in anul 2007 a eliberat nu mai putin de trei autorizatii de constructie pentru Romaltyn Mining, societatea care vrea sa exploateze minereurile aurifere de pe raza orasului si din imprejurimi. In luna aprilie a acestui an, o parte dintre consilierii locali baimareni au adus in discutie oportunitatea redeschiderii activitatii societatii prin innoirea autorizatiei si atunci a inceput scandalul. „Nu vream cianuri pe raza municipiului. Este exclus. Avem copii si nepoti de crescut si asa nu se mai poate”, a Gheorghe Gradinaru, consilier local, unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai referendumului.

Efectele referendumului

In buletinul de vot pe care il vor primi maine baimarenii, sunt doar doua intrebari. Cele doua intrebari la care baimarenii sunt invitati sa raspunda cu DA sau NU sunt: „Sunteti de acord cu folosirea tehnologiilor de extractie a plumbului din deseuri si concentrate miniere pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare?” si „Sunteti de acord cu folosirea tehnologiilor miniere cu cianura pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare?”. In cazul in care baimarenii se vor mobiliza si vor iesi sa voteze impotriva cianurilor, Romaltyn Mining va trebui, fie sa gaseasca o alta metoda de exploatare a haldelor de steril, din care umreauza sa scoata aur, fie sa renunte la investitie. Pe langa aceasta, Romplumb SA, societatea baimareana care de 20 de ani incoace obtine plumb decuprat din concentrate selective de plumb, ar trebui sa-si inchida portile. In acest caz, peste 600 de angajati ar ingrosa randurile somerilor din Maramures.

Investitie de 11 milioane de dolari

Valoarea lucrarilor de investitie pe fluxul tehnologic care urmeaza a fi realizate de Romaltyn Mining in Baia Mare se ridica la aproximativ 11 milioane de dolari. Aici ar urma sa munceasca 2-300 de persoane.

Se prevede construirea unei statii de decianurare a sterilelor pe amplasamentul uzinei CIP-CIL (Distrugatorul de Cianura), aflata la periferia municipiului, care ar reduce concentratia de cianuri disociabile in mediu slab acid la cel mai mic nivel posibil. Noii proprietari ai S.C. Romaltyn Mining S.R.L. doresc sa reia activitatea de procesare pana la inceputul anului 2011 si se bazeaza pentru procesare pe circa 8,5 mililioane de tone de steril din Iazul Central, singura resursa aflata astazi in patrimoniul sau. S.C. Romaltyn Mining S.R.L. se afla in procedura de obtinere a autorizatiei integrate de mediu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *