Regenerabilele ameninta viitorul energiei nucleare in lume?

Regenerabilele amenin?? viitorul energiei nucleare în lume?
Regenerabilele ameninta viitorul energiei nucleare in lume?
Regenerabilele ameninta viitorul energiei nucleare in lume?

A fost nevoie sa se intample dezastrul de la Fukushima pentru a pune la indoiala viitorul energiei nucleare – dar ar putea energia regenerabila sa insemne sfarsitul energiei nucleare? In martie 2011, dezastrul a lovit Japonia. Un cutremur extrem de puternic si tsunamiul rezultat au dus la un colaps catastrofal al centralei nucleare Fukushima Daiichi. In urma dezastrului, folosirea energiei atomice pentru a genera electricitate a intrat sub control intens – avand drept rezultat atat in Japonia, cat si in Germania decizia de a elimina treptat energia nucleara.

Cu un sentiment puternic antinuclear in ambele tari, companiile de utilitati sunt supuse unei presiuni intense, profiturile lor fiind stoarse, iar modelul lor de afaceri centralizat se confrunta cu o provocare tot mai mare venita din sectorul surselor regenerabile de energie.

„Este o distrugere totala a modelului de afaceri”, spune Dieter Heuskel, presedinte si CEO al Boston Consulting Group, citat de CNBC. „Ei nu mai functioneaza cu utilizarile cu care acestea erau planificate sa functioneze, astfel incat si veniturile si profiturile sunt in cadere libera, iar ei trebuie sa se reinventeze complet”, a adaugat el.

Expertii avertizeaza ca mutarea accentului spre sursele regenerabile de energie ar putea sa lase in curand redundanta energia nucleara.

In luna aprilie a acestui an, guvernul japonez a anuntat o inversare a deciziei sale de a elimina treptat energia nucleara, in ciuda opozitiei acerbe a populatiei.

Acest lucru pune Japonia in contrast puternic fata de Germania, unde guvernul merge mai departe cu planurile sale ca 35% din electricitate sa provina din surse regenerabile pana in 2020 si 50% din electricitate sa fie din surse regenerabile pana in anul 2030.

Aceasta ambitie a promovat un mediu in care este incurajata inovatia in energie curata, oferindu-le companiilor germane specializate in energii regenerabile un avantaj competitiv.

Politicile energetice ale guvernului german au fortat, de asemenea, marile companii de utilitati sa schimbe modul in care acestea functioneaza.

„Ne concentram activitatea catre proiectele privind regenerabilele”, a afirmat Peter Terium, CEO al RWE AG. „Putem dezvolta lucruri, cum ar fi casele inteligente, retele inteligente – de care este nevoie in orice fel de tranzitie a societatii”, a adaugat el.

Este asadar Japonia in pericol de a pierde barca, atunci cand vine vorba de inovatie in energii regenerabile?

„Hitachi, Toshiba, Panasonic etc. sunt foarte profund implicate in proiecte urbane inteligente din intreaga lume”, a spus Andrew DeWit, de la Universitatea Rikkyo. „Se intampla tot felul de lucruri bune si daca faci asta foarte bine, atunci ai o industrie de export”, adaugat DeWit.

Cu toate acestea, acest sector are inca nevoie de sprijin, a precizat DeWit. „Fara un efort foarte vizibil coordonat de catre guvern, si in special prin intermediul cabinetului, investitorii se confrunta cu un risc prea mare al afacerii”, a concluzionat specialistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *