Regia Nationala a Padurilor – Romsilva celebreaza 110 ani de functionare a Parcului de vanatoare Sarlota, din cadrul DS Timis

Regia Na?ional? a P?durilor – Romsilva celebreaz? 110 ani de func?ionare a Parcului de vân?toare ?arlota, din cadrul DS Timi?
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva celebreaza 110 ani de functionare a Parcului de vanatoare Sarlota, din cadrul DS Timis
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva celebreaza 110 ani de functionare a Parcului de vanatoare Sarlota, din cadrul DS Timis

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva marcheaza marti, 2 decembrie 2014, 110 ani de functionare cu continuitate a Parcului de vanatoare Sarlota, din cadrul Directiei Silvice Timis.

Tinut binecuvantat de Dumnezeu si cu bogatia faunei de interes cinegetic, Banatul este, in prezent, una dintre zonele cu vechi traditii in practicarea vanatorii si a culturii vanatului. Astfel, inca din anul 1890, stapanitorul pamanturilor din Charlottenburg, contele Siegfried von Wimpffen construieste aici o Casa de vanatoare. Apoi, in 1902, incepe imprejmuirea si amenajarea padurii ca parc de vanatoare, pe o suprafata initiala de 18 hectare, care ajunge in final, la 1195 hectare. Acest parc a fost colonizat cu exemplare de cerb lopatar aduse din Serbia, iar mai apoi si din Boemia, Germania si Austria.

Dupa primul razboi mondial, Padurea si Parcul de vanatoare Sarlota trec sub administrarea statului, prin structurile sale succesive de administratie silvica. Din acel moment si pana astazi, prin grija generatiilor de silvicultori s-a pastrat preocuparea pentru amenajarea si gospodarirea acestei paduri ca „parc de importanta cinegetica deosebita pentru protectia cerbului lopatar”.

Datorita rezultatelor bune si a experientei dobandite de-a lungul timpului in gospodarirea cinegetica a efectivelor de cerb lopatar, Parcul de Vanatoarea de la Sarlota a constituit principala sursa pentru colonizarea cerbului lopatar pe alte terenuri de vanatoare din toata tara, constituindu-se 48 de populatii in cca 30 de judete. Din cele cca 1000 de exemplare colonizate, s-a reusit mentinerea in prezent, in 28 de nuclee populationale. Totodata, de-a lungul timpului, cerbul lopatar crescut la Sarlota a fost colonizat si in Germania, Austria, Bulgaria si nu numai.

Consecventa in demersul sau de asigurare a unui management durabil al evectivelor de vanat din cuprinsul fondurilor cinegetice incredintate spre gestionare, Romsilva administreaza in prezent, dupa modelul de la Sarlota, un numar de 11 tarcuri de vanatoare, infiintate pentru cultura unor specii precum: cerbul lopatar, mistretul, cerbul comun si muflonul.

Pentru marcarea corespunzatoare a momentului aniversar, Romsilva va inaugura, la aceeasi data, Muzeul cinegetic Charlottenburg. Menit sa constituie sursa de informare pentru publicul larg referitor la vanatul si vanatoarea din Banat, muzeul va functiona in casa fostului sef al ocolului din perioada interbelica, ing. Wrbitsky, renovata si amenajata conform noii destinatii.

Aceasta actiune se circumscrie preocuparilor conducerii Romsilva pentru promovarea publica a activitatii legate de indeplinirea obiectului sau de activitate, de performanta realizata in gestionarea sustenabila a valorosului patrimoniu forestier (deci si faunistic – cinegetic) pe care il administreaza. Beneficiem, in acest sens, de experienta dobandita prin administrarea unui asezamant similar, dar de mai mare anvergura, Muzeul cinegetic al Carpatilor Posada, pe care Romsilva il administreaza din anul 2004.

Muzeul cinegetic de la Sarlota va fi un centru de educatie pentru publicul larg in problematica atat de actuala a ecologiei, a actiunilor permanente ale Romsilva, pentru promovarea unui management modern, sustenabil, in acord cu reglementarile comune existente la nivel european, precum si cu acordurile, conventiile si tratatele internationale la care Romania este parte sau la care a aderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *