Regulament european pentru detectarea materialului modificat genetic la furaje

Regulament european pentru detectarea materialului modificat genetic la furaje

Comisia Europeana a elaborat un regulament, intrat, ieri, in vigoare, ce stabileste metodele de esantionare si analiza pentru controlul furajelor, in vederea detectarii materialului modificat genetic care face obiectul unei proceduri de autorizare in curs de desfasurare sau a carui autorizare a expirat.
Documentul legislativ era necesar, deoarece nu existau inca reguli speciale pentru acest tip de material modificat genetic, iar experienta a aratat ca, in lipsa unor astfel de reguli, laboratoarele oficiale si autoritatile competente aplica metode diferite de esantionare, precum si reguli diferite pentru interpretarea rezultatelor, se arata intr-un comunicat. Din aceasta cauza, exista riscul ca, in lipsa unor reguli armonizate, functionarea pietei interne sa fie afectata.
In preambulul Regulamentului, sunt recomandate utilizarea metodelor de analiza validate de Laboratorul de referinta al Uniunii Europene pentru prevenirea aparitiei unor rezultate analitice divergente intre statele membre.
De asemenea, se considera necesara armonizarea regulilor de interpretare a rezultatelor analizei pentru a garanta ca, in intreaga Uniune Europeana, aceleasi rezultate analitice conduc la aceleasi concluzii.
Regulamentul in discutie se aplica controalelor oficiale ale furajelor prin care se verifica prezenta materialului modificat genetic autorizat pentru comercializare intr-o tara terta, pentru care a fost depusa o cerere valabila in temeiul articolului 17 din Regulamentul CE nr. 1829/2003 si pentru care procedura de autorizare este in curs de desfasurare de mai mult de trei luni. Regulamentul de fata se mai aplica pentru verificarea prezentei in furaje a materialului modificat genetic a carui autorizatie a expirat si pentru care metoda cantitativa a fost validata si publicata de Laboratorul de referinta al Uniunii Europene, precum si pentru verificarea prezentei in furaje a materialului modificat genetic a carui autorizatie a expirat din cauza faptului ca nu a fost depusa nicio cerere de reinnoire, in conformitate cu normele in vigoare.
In cazul in care incercarile analitice indica in furaje un continut de material modificat genetic mai mare sau egal cu limita de performanta minima, atunci furajele respective sunt considerate neconforme cu Regulamentul CE nr. 1829/2003, iar statele membre comunica imediat aceasta informatie prin intermediul Sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje.Documentul mai stabileste metodele de prelevare a probelor, precum si metodele de analiza si interpretare a rezultatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *