Reguli mai stricte privind introducerea pe piata a produselor derivate din foca

Parlamentul European a adoptat, in prima lectura, un regulament care interzice introducerea pe piata a produselor derivate din foca. Noile reglementari vizeaza produse prelucrate sau neprelucrate, precum carnea, uleiul, grasimea, organele, pielea sau articole fabricate din piele de foca.
produse din foca
Diverse produse farmaceutice continand acizi grasi omega-3 sunt de asemenea vizate de noua legislatie.
In fiecare an, circa 900 000 de foci sunt omorate in cadrul vanatorilor masive practicate in scopuri comerciale. 60% din acestea sunt omorate in Canada, Groenlanda si Namibia. In UE, vanatoarea de foci se practica in Suedia, Finlanda si Marea Britanie (Scotia), in special pentru gestionarea rezervelor de peste si pentru controlarea anumitor boli. Danemarca si Italia sunt cele mai mari importatoare de piele de foca.

De mai multi ani, produsele derivate din foca sunt prelucrate sau importate pe piata Uniunii Europene. Mai multe state membre au adoptat deja instrumente juridice specifice care interzic fie producerea, fie importul acestora. Scopul noului regulament al Parlamentului European si al Consiliului este de a inlocui diferitele prevederi nationale si a crea un cadru armonizat in acest domeniu. Acesta raspunde de asemenea preocuparilor vizand protectia si bunastarea animalelor, precum si necesitatii de a restabili increderea consumatorilor.

In cadrul dezbaterii parlamentare, raportoarea PE a declarat: „Sper sa respectam dorintele acelor Membri ai Parlamentului European care au semnat declaratia scrisa aferenta (din 26 septembrie 2006) si a multor cetateni UE care ne spun ca nu le place ceea ce vad cu privire la vanatoarea comerciala a focilor si nu doresc sa aiba de-a face comertul ce rezulta din vanatoare. Noi ne-am ocupat doar cu ceea ce ne permite piata interna: circulatia bunurilor. Datorita acestei legislatii consumatorii pot fi siguri ca nu nimic de pe urma vanatorii comerciale nu va fi vandut in Europa.”

Aplicabilitatea noii legislatii

Noua legislatie europeana va interzice astfel introducerea pe piata, dar si importul produselor care rezulta din vanatoarea si uciderea focilor. In practica, aceasta inseamna interzicerea comercializarii mai multor produse, precum cele vandute in farmacii ca suplimente cu acizi grasi Omega-3 sau posete, palarii, cizme si manusi pentru motociclisti, schiori sau boxeuri.

„Prin aceasta legislatie nou nu am reglementat vanatoarea. Daca unele persoane din statele membre doresc sa vaneze foci, acestea o pot face. Ceea ce nu pot face este insa sa obtina un profit economic de pe urma acestei activitati”, este de parere raportoarea PE, Diana Wallis.

Derogari de la aplicarea regulamentului
Exceptii sunt totusi acordate pentru comunitatile inuite (comunitati din regiunile arctice si subarctice, care includ urmatoarele grupuri: inupiat, yupik (Alaska), inuit, inuvialuit (Canada), kalaallit (Groenlanda) si yupik (Rusia))- deoarece acestea practica vanatoarea de foci ca mijloc de asigurare a subzistentei.

In ceea ce priveste importul produselor derivate de foca, acestea sunt permise, daca sunt ocazionale si constau exclusiv din bunuri destinate uzului personal al calatorilor sau al familiilor lor dar nu in scopuri comerciale.

Alte exceptii sunt acordate pentru introducerea pe piata a produselor derivate de foca si care sunt rezultatul vanatorilor de foci reglementate la nivel national, pentru gestiunea durabila a resurselor marine. Astfel de vanatori de foci sunt organizate in Suedia, Finlanda, Marea Britanie (Scotia).

Intrarea in vigoare si aplicarea regulamentului
Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Articolul 3, privind interzicerea introducerii pe piata a acestor produse, va fi aplicabil la 9 luni de la intrarea in vigoare a regulamentului.

Rezolutia legislativa a fost adoptata cu 550 voturi pentru, 49 impotriva si 41 abtineri.
A6-0118/2009 – Raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului european si al Consiliului privind comertul cu produse derivate din foca

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *