Reimpadurirea zonelor tropicale: Rezerva de carbon care conteaza

Padurile tropicale depoziteaza cantitati masive de carbon.
padurea tropicala
Iata o propunere asupra careia trebuie sa meditam: reimpadurirea masiva si restaurarea ecologica a padurilor tropicale vazute ca o strategie de diminuare a efectelor ce pot provoca schimbari climatice.
Uitati de minusculele alge, de ingroparea deseurilor sau de imensele viduri create pentru a depozita carbonul. Doar protejarea la scara larga a vechilor paduri tropicale ce se pot extinde, impreuna cu protejarea si sustinerea zonelor din jur pentru ca acestea sa se regenereze este solutia. Pentru un beneficiu maxim din punct de vedere ecologic, trebuie sa se treaca dincolo de reimpadurire, la regenerare.

Exista un potential imens ce poate lua nastere din interactiunea permaculturii (cultura permanenta), agro-silviculturii (protectia solurilor contra degradarii, ameliorarea terenurilor degradate si refacerea lor, folosirea eficienta a terenurilor agricole tinand cont de diversitatea resurselor naturale si conform indicatiilor ecologice) si chiar eco-silviculturii locale in zonele protejate in curs de regenerare, zonelor protejate, ecosistemelor decat din considerarea lor ca simple zone de producere a lemnului.

Bineinteles ca depinde de administratorii respectivelor terenuri si de asigurarea dreptului la proprietate si cel la dezvoltare, insa restaurarea padurilor tropicale furnizeaza rezerve de carbon ce ar putea face diferenta in eforturile de mentinere a biosferei. Oricine este preocupat de biodiversitate, ecosisteme, climat si insasi existenta umana ar trebuie sa acorde o sansa acestor eforturi de a creste din nou specii de copaci specifici zonei tropicale. Se merita sa-ti dedici intreaga viata re-crearii padurilor tropicale naturale dupa modelul padurilor ce dainuie din vremuri stravechi, sustinute de rezistenta subestimata pana acum a naturii.

Gata cu carbunele de puritate inalta, lemnul din zone certificare, metodele de compensare a carbonului si alte subiecte usoare, la moda acum…

Sursa: Rain Forest Portal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *