Remus Cernea, scrisoare catre MAI, pe tema scandalului de la Silistea – Pungesti

0
527
Remus Cernea, scrisoare către MAI, pe tema scandalului de la Siliștea – Pungești
Remus Cernea, scrisoare catre MAI, pe tema scandalului de la Silistea – Pungesti
Remus Cernea, scrisoare catre MAI, pe tema scandalului de la Silistea – Pungesti

Deputatul independent Remus Cernea, apel catre Ministrul Afacerilor Interne, pentru a ridica statutul de zona speciala de siguranta in Silistea-Pungesti:

“Situatia tensionata din zona Silistea – Pungesti a fost gestionata deplorabil de catre autoritatile statului roman, lucru care a atras ingrijorari si investigatii in plan intern dar si la nivel international. Au fost incalcate grav drepturile si libertatile individuale pentru cetatenii din zona. Desi legile romanesti prevad explicit acest lucru, autoritatile statului nu au facut demersurile necesare pentru a informa localnicii cu privire la explorarea/exploatarea gazelor de sist in zona si nu a existat o consultare a acestora.

Mai mult, atunci cand consiliul local a dorit sa initieze procedurile democratice de organizare a unui referendum local, prefectura a blocat acest demers, in mod profund imoral si antidemocratic. Calea aleasa de catre guvern a fost aceea a lipsei de transparenta si a utilizarii disproportionate a fortei impotriva propriilor cetateni.

Modul in care a fost preluat acel teren de catre compania Chevron ridica mari semne de intrebare cu privire la legalitatea demersului. Protestele sunt, asadar, cu atat mai indreptatile. Atacul jandarmeriei trimise la comanda politica, pe data de 2 decembrie, aproximativ la ora 4.30 in zorii zilei, va ramane ca o pata rusinoasa pe onoarea Jandarmeriei. Instituirea Zonei speciale de siguranta in Silistea-Pungesti a dus la tensionarea suplimentara a situatiei, sute de jandarmi si polititisti fiind dislocati in permanenta in zona.

Acum cateva zile un om a intrat in greva foamei in Bucuresti, fiind urmat de alte aproximativ 20 de persoane din zona Silistea-Pungesti. Pentru sanatatea si viata acelor oameni aflati in greva foamei responsabilitatea este a guvernului care i-a tratat intr-un mod abuziv, eludand procedurile democratice de informare, consultare si dialog cu comunitatile locale prevazute de lege in cazul unor exploatari industriale cu potential de impact ridicat asupra mediului. Va cer, pentru detensionarea situatiei, sa ridicati statutul de zona speciala de siguranta in Silistea-Pungesti.

De asemenea, domnule ministru, in calitate de deputat, va adresez urmatoarele intrebari:

1. Care este temeiul legal pentru prezenta unor efective importante de jandarmi si politisti in zona Silistea-Pungesti, din judetul Vaslui, in intervalul 14 octombrie 2013 – 1 ianuarie 2014?

2. Care este numarul de jandarmi si de politisti dizlocat in zona Silistea-Pungesti, din judetul Vaslui, in intervalul de timp mentionat mai sus, defalcat pe fiecare zi in parte?

3. De ce sunt intimidati cetatenii din zona prin mentinerea unor efective masive de jandarmi si prin patrularea la intervale de cateva minute a unor masini de politie pe strazile comunei?

4. Va rog sa precizati cheltuielile din banii publici implicate de prezenta acestor efective de jandarmi si politisti in perimetrul respectiv, defalcat pe fiecare zi in parte.

5. Va rog sa precizati daca au fost initiate si sunt in curs anchete interne cu privire la brutalitatile comise de jandarmi impotriva locuitorilor din zona si a protestatarilor care se opun explorarii/exploatarii gazelor de sist in zona.

6. Va rog sa precizati daca au fost respectate, in intervalul mentionat, conditiile minime necesare pentru prezenta jandarmilor (hrana, apa, toalete publice).

7. Care este temeiul juridic in baza caruia jandarmii au intrat pe terenul proprietate privata in care se afla tabara protestatarilor impotriva explorarii/exploatarii gazelor de sist?

8. Care este temeiul juridic in baza caruia jandarmii au intrat in locuintele oamenilor, proprietati private, in cautarea activistilor de mediu care au participat la protestele din zona Silistea-Pungesti?

9. La ce ora a inceput actiunea jandarmilor si politistilor impotriva protestatarilor din zona Silistea-Pungesti in data de 2 decembrie 2013?

10. De ce sunt oprite toate autovehiculele si de ce sunt legitimati toti cetatenii care vor sa tranziteze zona?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.