Renate Weber la RFI, despre Rosia Montana: Situl arheologic nu merita distrus pentru exploatarea aurifera!

Zgonea: Luni convoc?m BP reunite la Parlament pentru Comisia special? pentru Ro?ia Montan?
Renate Weber la RFI, despre Rosia Montana: Situl arheologic nu merita distrus pentru exploatarea aurifera!
Renate Weber la RFI, despre Rosia Montana: Situl arheologic nu merita distrus pentru exploatarea aurifera!

Compania care ar urma sa dezvolte proiectul Rosia Montana este una de tipul „hit and run” („loveste si fugi”-n.r.). Semnele de intrebare privind proiectul aurifer raman chiar si dupa includerea lui in Planul National de Investitii. Contractul actual privind Rosia Montana trebuie publicat„. Declaratiile au fost facute la RFI de europarlamentarul liberal, Renate Weber.

Proiectul Rosia Montana a fost inclus in Planul National de Investitii si Locuri de Munca, lansat joi de Guvern. Investitia este prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu„, unde „beneficiul statului sa ajunga la 78% din ceea ce genereaza acest proiect„.

Negocierile vor fi finalizate pana in luna septembrie, iar decizia finala va apartine Parlamentului, a declarat premierul Victor Ponta.

Renate Weber spune ca isi pastreaza dubiile asupra acestui proiect: „Sunt cateva date care mie personal imi sunt in continuare neclare, in sensul in care nu am inteles foarte exact la ce se va referi legea care urmeaza sa fie trimisa in Parlament. Nu stiu daca legea se refera la includerea investitiei de la Rosia Montana in Planul National de Investitii. Dar trecand peste acest aspect, o sa va spun ca eu aveam cateva obiectii mari in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana si ca in acest moment ele raman valabile, raman in picioare. Era vorba de cat anume ar castiga statul roman, daca acest proiect ar demara, pentru ca nu vad de ce Romania ar accepta sa-i fie luata o bogatie naturala care exista acolo si statul roman sa nu castige decat te miri ce si mai nimic. Inteleg ca se va renegocia. Am mari dubii ca aceasta companie va ceda, pentru ca de ani de zile ea a investit enorm, poate „investit” cu ghilimelele de rigoare, tocmai in ideea de a castiga enorm si ma indoiesc ca ar accepta sa aiba un castig, asa, rezonabil, ca sa zic asa„.

Compania de la Rosia Montana, pusa la zid

Renate Weber are dubii si in privinta companiei care ar urma sa dezvolte proiectul aurifer Rosia Montana: „O alta obiectie majora privea chestiunile de mediu, pentru ca pentru mine, aceasta companie nu este decat genul ala de creatie „hit and run” („loveste si fugi”-n.r.), deci o companie creata ad-hoc pentru acest proiect, care daca la sfarsit falimenteaza, fara sa-ti asigure toata reecologizarea zonei, nu mai ai ce sa-i faci. Sa vedem in ce masura se va putea discuta pe ideea de a plati din timp, de a depozita banii, in asa fel incat statul roman sa fie sigur ca la sfarsit ar putea sa reecologizeze pe banii companiei„.

Europarlamentarul liberal vorbeste si de impactul proiectului de la Rosia Montana asupra sitului arheologic din zona: „Sigur ca ramane si chestiunea culturala, in sensul in care situl arheologic de la Rosia din punctul meu de vedere nu merita distrus pentru aceasta exploatare. Un alt stat in locul nostru ar fi facut orice era posibil pentru ca zona aceea sa fie zona protejata UNESCO„.

Renate Weber, in dezacord cu Guvernul pe tema Rosia Montana

Renate Weber spune ca nu se simte obligata sa fie de acord cu Executivul in privinta proiectului aurifer de la Rosia Montana: „Guvernul va lua deciziile pe care le va lua, dar asta nu inseamna ca eu trebuie sa fiu de acord cu orice. Eu am obiectiile mele, care deocamdata sunt acolo„.

Eurodeputatul liberal cere desecretizarea contractului pentru Rosia Montana: „Eu inteleg ca se discuta in acest moment de o renegociere a acordului, un lucru care mi se pare interesant. Foarte bine ca se discuta de o renegociere, dar inainte de o renegociere, oare n-ar vrea compania sa fie de acord cu publicarea contractului care exista azi?„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *