Fostul ministru al Mediului: Planul Guvernului cu Rosia Montana, „un joc periculos”

Ministrul Mediului îi urecheaz? pe austriecii de la Porr Bau
Fostul ministru al Mediului: Planul Guvernului cu Rosia Montana, "un joc periculos"
Fostul ministru al Mediului: Planul Guvernului cu Rosia Montana, „un joc periculos”

Parlamentul nu poate decide viitorul proiectului aurifer de la Rosia Montana, asa cum sustine premierul Victor Ponta, a declarat fostul ministru al Mediului, Attila Korodi (UDMR).

Controversatul proiect aurifer de la Rosia Montana a fost inclus in Planul National de Investitii si Locuri de Munca, lansat joi de Guvern. Investitia este prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”, unde „beneficiul statului sa ajunga la 78% din ceea ce genereaza acest proiect”.

Negocierile pentru investitia Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in luna septembrie. Lucrarile vor incepe daca Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul il va propune in acest sens, a declarat premierul Victor Ponta.

Decizia nu poate apartine Parlamentului, atrage atentia fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, citat de rfi.ro: „Pentru ca acest proiect nu este unul militar, proiectele militare sunt acelea care se exclud dintr-o analiza de mediu foarte amanuntita, decizia Parlamentului nu poate sa fie urmata automat de o pornire a proiectului real, pentru ca acele ingrijorari ce privesc proiectul din punct de vedere al protectiei mediului raman. Parlamentul nu va avea niciodata capacitatea sa decida. Legea spune foarte clar cine trebuie sa decida: Autoritatea de Mediu, iar in cazul acesta, Comitetul de Analiza Interministeriala si Guvernul prin Hotarare de Guvern trebuie sa intareasca decizia Comitetului de Analiza Tehnica Interministeriala”.

„Planul National de Investitii Prioritare probabil nu va prevala ca si program de interes national, pentru ca mai este un joc foarte periculos, acela ca un proiect privat sa fie inclus ca si interes national, daca va fi inclus cumva printr-un tertip ca si proiect de interes national, atunci dreptul locuitorilor care detin pamanturi acolo va fi ingreunat si nu-si vor putea exercita dreptul de proprietate. La ora actuala, conform legislatiei romanesti, care este foarte normala, in sensul bun al cuvantului, orice proiect privat, care nu este militar, care nu este o autostrada, care nu este o investitie de aparare impotriva inundatiilor poate fi inceput numai daca proprietarii isi dau consimtamantul si cad de acord cu investitorii”.

„Nu pot sa vorbesc in numele Parlamentului, pot sa vorbesc in numele Guvernului: cred ca 13 ani de cand se tot plimba prin diverse structuri guvernamentale sunt de ajuns. Cred ca decizia finala intr-un proiect atat de controversat, cu avantaje si dezavantaje, poate fi luata doar de Parlament. Sunt convins ca aici toata lumea, inclusiv presedintele, va considera ca e bine sa avem o lege, ca nu furam cu legea, ci dimpotriva, sprijinim cu legea, dar repet: noi am luat toate masurile, in primul rand cele referitoare la standardele de mediu, dupa aceea cele referitoare la nivelul redeventelor si la participarea statului roman, pe care le consideram – toate trei – nesatisfacatoare in forma initiala a proiectului. Daca acum sunt si s-a ajuns prin negociere la standarde satisfacatoare, trimitem spre Parlament si Parlamentul decide”, a afirmat premierul joi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *