Republica Moldova va primi finantari din partea Fondului Ecologic Global pentru agricultura

0
437
Republica Moldova va primi finantari din partea Fondului Ecologic Global pentru agricultura
Republica Moldova va primi finantari din partea Fondului Ecologic Global pentru agricultura

Republica Moldova va primi din partea Agentiei Internationala pentru Dezvoltare si din partea Fondului Ecologic Global – 22,4 mln de dolari pentru finantarea mai multor proiecte din domeniul agriculturii. Premierul Vlad Filat si directorul Bancii Mondiale pentru Ucraina, Belarus si Republica Moldova Qimiao Fun, au semnat astazi un acord in acest sens.
Directorul regional al Bancii Mondiale pentru Ucraina, Belarus, Moldova, Qimiao Fan a anuntat ca in cadrul acestui proiect vor fi sustinute eforturile si aspiratiile RM de integrare europeana. Qimiao Fan a mai declarat ca proiectul se va axa pe ajutorarea si acordarea de asistenta agricultorilor, pentru ca acestia din urma sa – si poata imbunatati veniturile si activitatile agricole.

Qimiao Fan. Acest proiect privind competitivitatea in agricultura este unul dintre un sir de proiecte pe care Banca Mondiala le acorda guvernului RM in vederea sustinerii reformelor din sectorul agricol. Acest proiect va ajuta guvernul RM, sa se asigure cu mai multe produse alimentare si mai sigure si cu o securitate mai inalta pentru cetatenii RM. Proiectul acesta va sustine eforturile guvernului RM, in vederea sporirii competitivitatii sectorului agricol, astfel incit fermierii din RM, sa poata produce mai mult, mai bune si mai ieftine.

Primul ministru Vlad Filat a declarat la rindul sau ca urmeaza a fi creat un sistem de siguranta a alimentelor si a managementului calitatii, trei laboratoare vor fi deschise in acest sens. Vlad Filat a mai precizat ca vor fi create si inzestrate cu echipament patru puncte de control la frontiera in domeniul sanitar, veterinar si fitosanitar.

Vlad Filat. Scopul urmarit este realizarea modelului de crestere economica descris in programul de guvernare, care se bazeaza pe investitii, inovatie si competitivitate. Proiectul va sprijini o gama larga de actiuni a programului de reforma, care vizeaza cresterea competitivitatii, a exportului, atragerea investitiilor si realizarea integrarii comerciale cu UE. In special se va lucre in vederea realizarii agendei de reforma a guvernului in domeniul sigurantei si calitatii alimentelor, imbunatatirii oportunitatilor de piata pentru agricultori, prin oferirea investitiilor, inclusiv modernizarea infrastructurii post recoltare si sprijinirea dezvoltarii investitionale.

In cadrul acestui proiect, se vor oferi granturi investitionale pentru modernizarea tehnologiilor de post-recoltare. Suport pentru integrarea gestionarii durabile a terenurilor, a practicilor agro – ecologice si a celor de rezistenta climatica pentru a spori competitivitatea sectorului agricol. Vor fi acordate granturi pentru implementarea agriculturii conservative si pentru reabilitarea solurilor.

Acordul semnat astazi este parte a unui proiect in valoare de 28,4 mln de dolari. Pentru 22,4 mln s-a semnat astazi si vin de la Agentia Internationala pentru Dezvoltare si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Urmeaza sa fie semnat, un grant al Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala in valoare de 4 mln de dolari si 2 mln de dolari din bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.