Restrictii la vanatoare, eliminate de senatori

0
366

vanatoarePlenul Senatului a aprobat, miercuri, noi reglementari in domeniul vanatorii si al ariilor naturale protejate, eliminand din actele normative guvernamentale initiale masurile suplimentare de restrictionare a vanatorii.

Senatorii au votat, astfel, un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonante de urgenta a Guvernului privind protectia mediului, cu o serie de amendamente, cu 104 voturi ‘pentru’, 1 ‘impotriva’ si 1 abtinere.

Printre amendamente se numara si unul aprobat de Comisia pentru administratiecare elimina unele restrictii impuse prin ordonanta, dandu-se astfel posibilitatea persoanelor juridice sa desfasoare „activitati de recoltare si capturare a exemplarelor din speciile de fauna de interes cinegetic” in conditiile Legii vanatorii nr. 406/2007.

Senatorii au motivat amendamentul de eliminare a prevederilor initiale prin faptul ca o conditionare suplimentara a vanatorii de obtinerea unor avize, instituita de ordonanta, contravine Legii vanatorii, care stipuleaza ca gestionarii faunei cinegetice au obligatia de a recolta cota de vanatoare fara avize, acorduri sau autorizari suplimentare.

Un alt amendament prevede ca ocrotirea rezervatiilor naturale de efectele activitatilor de cultivare a organismelor modificate genetic trebuie sa se aplice ariilor protejate „de interes national sau international”, senatorii adaugand aceasta formula la prevederile initiale, care instituiau restrictii privind toate ariile protejate.

Tot miercuri, senatorii reuniti in plen au dezbatut o alta ordonanta de urgenta, pentru modificarea Legii vanatorii, adoptand noi reglementari, cu 105 voturi ‘pentru’ si 1 abtinere.

Printr-un amendament la acest proiect de lege, introdus de senatorul social-democrat Trifon Belacurencu, au fost eliminate restrictii privind activitatile poluante din exteriorul ariilor protejate.

In schimb, un alt amendament, introdus de senatorul liberal Ovidiu Marcutianu, stipuleaza interzicerea accesului in ariile protejate al ATV-urilor, bicicletelor, precum si activitatilor turistice implicand activitati ecvestre sau accesul turistilor pe alte trasee decat cele marcate special in acest sens.

Camera Deputatilor este for decizional privind aceste proiecte legislative.

Sursa: Romania Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.