Resursa piscicola din Delta ar putea fi exploatata de persoane fizice autorizate

Resursa piscicola din Delta ar putea fi exploatata de persoane fizice autorizate, iar vanzarea pestelui ar putea fi facuta in cadrul unei microburse ce va functiona in Rezervatie, a declarat vineri guvernatorul Asociatiei Rezervatiei Biosfera Deltei Dunarii (ARBDD), Grigore Baboianu.
resursa piscicola in delta dunarii
“Sunt o serie de principii legate de responsabilizarea celui care exploateza resursa. Si ne gandim ca acela care va beneficia de resursa sa aiba si responsabilitatea pazei”, a precizat Baboianu.

El a adaugat ca ar putea fi vorba de instituirea unei legi speciale – aflata in prezent in Parlament – prin care se pot introduce unele cote, iar acestea sa poata fi vandute si chiar mostenite.

“Resursa piscicola va fi exploatata de persoane fizice autorizate si se are in vedere selectionarea unor centre de prima vanzare, fond pe care se vrea declansarea mecanismelor de functiune a unei microburse a pestelui in teritoriul ARBDD”, a mai spus guvernatorul Deltei.

Seful ARBDD a spus ca legea speciala care va guverna Delta Dunarii va incredinta dreptul de valorificare a resurselor din Delta populatiei locale.
Pentru responsabilizarea populatiei locale, guvernantii vor sa introduca taxa pe resursa si paznicul fiscal la cherhanale, a explicat Baboianu in conferinta de presa la Tulcea.

“Pestele odata adjudecat, fie va pleca la vanzare spre cel mai apropiat punct, si ma refer la pensiuni, fie catre piata mare. In ceea ce priveste fiscalizarea, aceasta va fi responsabilitatea institutiilor specializate. In acest context, cred ca este nevoie de masuri in paralel care sa reduca fiscalitatea”, a precizat guvernatorul ARBDD.

Propunerea sa de modificare a Ordonantei nr. 23 din 2008 privind pescuitul, fondul piscicol si acvacultura are la baza aplicarea prevederilor care definesc statutul Deltei Dunarii in acord cu o serie de strategii si conventii internationale care stabilesc faptul ca in perimetrul acestor arii protejate resursele naturale vor fi valorificate nemijlocit de populatia locala si in folosul acestora.

Gestionarea resursei acvatice vii din Delta Dunarii va fi transferata din administrarea ANPA la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, odata cu intrarea in vigoare a noii legi privind pescuitul si acvacultura, a declarat, pentru NewsIn, presedintele ANPA, Valentin Buksz.

Noua lege a pescuitului a fost analizata si modificata, marti, in Camera Deputatilor impreuna cu conducerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) si organizatiile profesionale din pescuit si acvacultura, urmand sa fie aprobata si de Ministerul Mediului, iar apoi sa fie votata in Plen.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,154FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente