Cel putin 2,7 miliarde de persoane si 46 de tari se afla in pericol de a fi afectate de conflicte armate si razboaie provocate de schimbarile climatice, conform unui studiu al grupului International Alert, citat de editia electronica a publicatiei The Observer.
Studiul, intitulat „A Climate of Conflict”, adauga ca alte 1,2 miliarde de persoane si 56 de tari risca sa fie destabilizate politic, iar cea mai mare parte din Africa, Asia si America de Sud va inregistra focare de razboi si probleme sociale pe masura ce schimbarile climatice vor determina eroziunea solului, cresterea nivelului marilor, topirea ghetarilor si intensificarea furtunilor.
„Schimbarile de clima vor spori predilectia pentru conflicte violente, care vor lasa comunitatile si mai sarace, si mai putin capabile sa faca fata consecintelor schimbarilor climatice”, avertizeaza raportul. Cele mai grave amenintari sunt cele la adresa tarilor care nu dispun de resursele si stabilitatea necesare pentru a face fata incalzirii globale, a declarat secretarul general al agentiei, Dan Smith.
„Olanda va fi afectata de cresterea nivelului marii, dar nimeni nu se asteapta la un razboi sau la dispute”, a adaugat el.”Dar alte tari care vor pierde terenuri sau resurse de apa si care vor fi afectate de furtuni tot mai puternice nu vor dispune de guverne eficiente, care sa asigure aplicarea unor masuri de corectie, iar populatia va forma grupuri de aparare si astfel vor izbucni confruntarile”, a apreciat el. Smith a dat drept exemplu Peru, care foloseste apa potabila provenita in principal din topirea ghetarilor. In 2015, aproape toti ghetarii vor fi topiti din cauza incalzirii globale, iar cei 27 de milioane de locuitori vor fi aproape lipsiti de apa potabila.
Sursa: Curentul