Reteaua Natura 2000, extinsa cu 769 de situri

0
562

Reteaua Natura 2000 a fost extinsa ieri, ea incluzand 769 de situri noi, dintre care 316 au fost adaugate de Romania, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene potrivit caruia din tara noastra au fost adaugate zone din regiunea Marii Negre, Delta Dunarii si Muntii Macin.
natura 2000
CE a decis extinderea retelei europene a zonelor naturale protejate Natura 2000, aceasta urmand sa includa 769 de situri noi (95.522 de kilometri patrati).

Natura 2000 include aproximativ 25.000 de situri care ocupa o cincime din suprafata continentala a UE. Reteaua reprezinta principala arma a UE in lupta impotriva reducerii biodiversitatii.

Majoritatea siturilor noi sunt situate in Bulgaria, Romania si Polonia si includ zone din Marea Neagra – in cazul Bulgariei si al Romaniei – si regiunile biogeografice stepice din Romania. Regiunea Marii Negre cuprinde Delta Dunarii, noteaza comunicatul CE, reamintind ca in aceasta zona „cresc flori precum bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia), ruscuta de primavara (Adonis volgensis), precum si 12 specii de pasari aflate in pericol pe plan mondial, cum ar fi pelicanul cret (Pelecanus crispus), o pasare sensibila, si gasca cu gat rosu (Branta ruficollis), una dintre speciile cele mai rare de gaste din Europa”.

Romania a adaugat 316 situri noi, care includ Muntii Macin, unde traiesc dihorul pestrit (Vormela peregusna) si grivanul (Mesocricetus newtoni). In aceasta zona creste si o mare varietate de specii de plante, printre care merinana (Moehringia jankae) si clopotelul dobrogean (Campanula romanica).

Comisia intentioneaza sa actualizeze din nou listele UE pana la sfarsitul anului 2009.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.